Wij willen openheid van zaken bij Ajax

Wat heeft Overmars eigenlijk allemaal ondertekend de afgelopen jaren? (Beeld: AjaxTV)

De Telegraaf pakte uit met een grote spread over de financiële situatie bij FC Twente en de shady deals die gemaakt werden in de tijd dat Munsterman en Van der Laan het bij de club voor het zeggen hadden. Openheid kwam was echt nadat football leaks de deals met Doyen Sports lekte vorig jaar. Daar kwam eindelijk naar voren wat voor smerige en frauduleuze praktijken zich afspeelden in de onderhandelingskamers. En eerlijk gezegd, dat kan net zo goed zijn bij Ajax.

Rare dealtjes hebben in het verleden al plaats gevonden. Zo ging Gudelj alleen naar Ajax wanneer zijn vader een baan kreeg bij de club en zijn broer mee zou gaan. En Milik was eerst op huurbasis bij Ajax en kon toen voor een prikkie overgenomen door Overmars, maar niets in de wereld komt voor een prikkie. Wat heeft Overmars moeten toezeggen? Want de contracten die Overmars en Van der Sar opstellen zijn niet publiekelijk in te zien. Wat een speler verdiend, wat ervoor betaald is, de exacte bedragen krijgen we nooit te zien. Alleen met de jaarverslagen zijn we totale getallen van hoeveel Ajax heeft uitgegeven aan salaris en en hoeveel er winst of verlies was op transfers. De afschrijvingen daarop worden zelden toegelicht.

Eigenlijk is de gang van zaken bij Ajax net zo geheim als bij FC Twente. Ajax heeft het financieel gezien gigantisch veel beter dan de Twentenaren maar dat wil nog niet zeggen dat we geen vragen mogen stellen over hoe die contracten zijn opgesteld, hoe die transfers tot stand zijn gekomen en welke externe partijen erbij betrokken zijn. De transfer van Kishna bijvoorbeeld, hoeveel heeft Mino Raiola gekregen daar van? Zijn daar nog investeringsmaatschappijen een deel van de transfersom gekregen? Welke contracten moesten afgekocht worden? Om maar een voorbeeld te noemen.

Ajax geeft al meer openheid van zaken omdat het een beursgenoteerd bedrijf is. Maar dat is nog geen garantie op transparantie. De club zou naar de fans toe goed doen om te vertellen wat Overmars en co hebben gedaan de afgelopen jaren. Overmars ligt al niet zo best bij de fans na de vorige transferperiode, laat maar eens zien dat de kritiek op de Technisch Directeur van Ajax niet terecht is. Laat ons zien hoe Ajax de afgelopen jaren heeft gehandeld op de markt. We willen volledige openheid van zaken Ajax, want veel slechter dan bij FC Twente kan het toch niet zijn… Toch??

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.