Live Blog: FC Groningen – Ajax

Dit is zo’n tussendoorpotje waar Ajax zich makkelijk op kan verkijken. Vorige week Feyenoord, de uit-wedstrijd tegen PSV komt er alweer bijna aan, dan is FC Groningen een dingetje waar even afgerekend moet worden. Dat gaat Ajax vaak goed af dit seizoen, PSV en Feyenoord laten daar juist de punten liggen. Probleem is dat dit jaar die rolverdeling is omgedraaid. Frank de Boer moet ze zo scherp als een mes hebben anders is er een grote kans dat Ajax verliest vanmiddag. Zoals altijd hieronder de live Tweets, Vines, Analyses en updates van de wedstrijd. Enjoy!

Druk op de F5-knop om de pagina te verversen en de laatste updates binnen te zien.

14:37 Eindanalyse

Tjongejonge, wat een rare wedstrijd. De eerste helft werd Ajax compleet weggespeeld. Bazoer en Gudelj waren heel erg slecht. Slecht in de passing, het druk zetten en de concentratie was er niet. Klaassen moest de boel redden en joeg de ploeg op in de tweede helft op. Hij zette in de tweede helft zeker in het eerste kwartier iedereen op scherp en rende als een gek over het veld. Younes en El Ghazi gingen daar eindelijk in mee waardoor Ajax het overwicht kreeg in de tweede helft. Het druk zetten is zo belangrijk daarbij want in de eerste helft ontbrak dat volledig. Over Younes gesproken, ook dramatisch slecht vandaag. Veel actie, veel balverlies, slecht in de passing en het enige wat hij eigenlijk toevoegt is dat hij snel is en een actie heeft. Maar efficiënt is het niet. El Ghazi zwierf steeds rond wat normaal een tactiek is maar vanmiddag was dat puur egoïsme. Zocht steeds de bal op maar deed daar dan niets mee of hij stond in een positie waar hij er niet mee kon. Leed veel balverlies, voorzetten van hem kwamen niet aan. Op het doelpunt en het simpele passje op Younes na voor de penalty na bracht hij niks vandaag. Twee momentjes op een hele wedstrijd dus… Gudelj was trouwens nog wel de slechtste speler op het veld. Stond vaak verkeerd, was slap aan het meeverdedigen waardoor Van der Hoorn steeds in de problemen kwam en dus twee gele kaarten kreeg. Is zijn basisplek niet waard. Veltman speelde een slechte wedstrijd. Aanvallend niet en in de verdedigend opzicht heel zwak. Was Tibbling en Payne constant kwijt. Dijks was trouwens net zo slecht op de linkerkant. Kon Sørloth en Idrissi totaal niet aan omdat Viergever en Bazoer hem weinig rugdekking of ondersteuning gaven. Eigenlijk lagen alle problemen bij Ajax vandaan bij Bazoer en Gudelj die slap speelden. Heeft Bazoer zijn dag niet dan zakt meteen het hele team als een pudding in elkaar. Van der Hoorn en Viergever stonden wel redelijk goed de hele wedstrijd en werkten wel aardig samen. Maar zodra Maduro, Tibbling of Sørloth door het midden erdoorheen kwamen raakten ze heel snel in paniek en maakten ze veel overtredingen. De man of the match gaat naar Schöne. Was de hele wedstrijd in de weer, was nog wel het meest stabiele van de ploeg en wist veel kansen op te zetten. Ook zijn passing was verre van goed maar hij wist zich nog het best van allemaal aan te passen aan het veld. Cillessen was voor de verandering vanmiddag rustig, beheerst en was geen moment in paniek. Zette alleen bij de 1-2 de muur verkeerd neer waardoor Hoesen de bal over de muur kon krullen. Voor de rest weinig fouten gezien van de keeper. En dat was het voor de eindanalyse. Geen puntverlies, wel Van der Hoorn die er volgende week niet bij is… Oh en een Van Rhijn die gewoon bij het grof vuil kan, speelde zo ongelofelijk slecht in die 20 minuten. Nooit meer opstellen. En nu zijn we echt klaar! Tot volgende week!

14:23 Chaos

De aftrap is slordig, Milik rent achter de eerste lange bal naar voren aan en botst op Padt. Dan rent Padt met de bal de 16 uit en rost de bal naar voren, Cillessen die daarna de bal terug rost. Daarna een scrum op het middenveld waarna Liesveld af fluit. 1-2 overwinning voor Ajax.

14:20 Vrije trap

Van Rhijn met een hakbal… die is de bal kwijt. Een lange bal naar voren, Dijks moet een overtreding maken en Groningen krijgt een vrije trap op de rand van de 16. Hoesen legt aan en schiet de bal heerlijk in de kruising. 1-2.

14:19 Blessuretijd

Komen 4 minuten bij, Liesveld is coulant.

14:18 Schot

Sørloth legt af op Drost die uithaalt maar recht op Veltman schiet. De bal wordt weg getrapt maar Groningen heeft de bal binnen 20 seconden weer en de volgende voorzet komt bij Bazoer terecht, die werkt de bal weer weg

14:17 Waarschuwing

Cillessen pakt een andere bal, liggen al twee ballen in het veld en Liesveld pikt het niet. Hij geeft de doelman een laatste waarschuwing. Nog 7 minuten waarschijnlijk te gaan.

14:15 Vrije trap

Bazoer laat Sørloth gewoon lopen en besluit op het eind hem maar op zijn enkel te tikken. Liesveld fluit. De vrije trap van een meter of 20 krult in maar kan makkelijk worden doorgekopt en weg geknald.

14:14 Aanval Ajax

Na wat gekloot van Van Rhijn die de bal niet naar voren kan krijgen moeten Klaassen en Dijks de rotzooi opruimen. Ajax komt er even uit met Fischer en Milik maar Fischer verspeelt al gauw de bal…

14:13 Voorzet

Weer staat van Rhijn op een meter en Rusnak geeft weer voor, maar alle Groningen aanvallers staan een meter te ver naar achter en kunnen niet bij de bal… Van Rhijn, wordt wakker!

14:12 Statistieken (3)


14:11 Wissel

Fischer komt erin voor Schöne, we zien liever Van Beek erin op het middenveld. De boel dicht timmeren.

14:10 Voorzet

De volgende aanvallen van Groningen, Van Rhijn blijft op een meter staan, Rusnak met de pass terug naar het midden maar Ribbling knalt de bal tegen Viergever.

14:09 Zowaar…

Ajax countert! Milik, Schöne en Bazoer komen eruit met 2 spelers van Groningen tegeover zich. Schöne legt af op Bazoer in de 16, die schiet maar Padt kan redden. Dat had de 0-3 kunnen zijn.

14:08 Opgeven

Dit gaat fout hoor, Cillessen trapt uit en Ajax gaat niet eens achter de bal aan. Dit hebben we vaker gezien, alle wil en drang om druk te zetten is weg. Groningen kan doorlopen en ze zullen er vast 1 of 2 scoren…

14:06 Aanval Groningen

Hateboer met een voorzet. Hoessen kopt, de bal vliegt hoog de lucht in en Cillessen kan de bal vangen. Nog 15 minuten en een beetje.

14:03 Wissels

Hoessen komt erin bij Groningen. El Ghazi komt eraf voor Van Rhijn. Gudelj blijft in de verdediging omdat Hoessen erbij is gekomen in de spits bij Groningen. Die krijgt na een minuut meteen de eerste grote kans omdat Rusnak de bal hard voor kan geven omdat Van Rhijn op een meter staat te dekken.

14:02 spanning

Groningen is nu constant aan de bal, Ajax moet het nog een minuut of 20 volhouden. Het is nu al billenknijpen want de ene na de andere voorzet vliegt nu voor het doel van Cillessen langs.

14:00 Aanval Groningen

Idrissi geeft voor vanaf de linkerkant, Gudelj kopt de bal weg. De Serviër staat op de plek van Van der Hoorn. Misschien is hij beter in de verdediging dan op het middenveld…

13:59 tijd rekken

Ajax gaat meteen vol in de tijdrek-modus. Een ingooi duurt een minuut. Liesveld gebaart dat de klok stilstaat. Klaassen staat druk te gebaren, Spijkerman staat El Ghazi te instrueren aan de zijlijn.

13:58 Rood

Oke… Van der Hoorn krijgt een tweede gele kaart voor een overtreding, hij staat op de enkel van een Groningen-speler.

13:57 Wissel

Milik komt erin voor Younes. Zat er al lange tijd aan te komen.

13:55 Penal

El Ghazi en Younes komen eruit op de counter. El Ghazi legt in het strafschopgebied af op Younes, Hateboer haalt hem onderuit en Liesveld fluit. Schöne mag de penalty nu nemen nadat Gudelj vorige week de zijne verklootte. Schöne tikt de bal beheerst in de hoek over de grond. 0-2.

13:52 Kans Groningen

Schöne en Veltman zijn Payne kwijt omdat Bazoer weer geen positie kiest waardoor Veltman in het centrum moet helpen. Payne kan vrijuit het strafschopgebied in rennen maar is daarna het overzicht kwijt en verliest de bal door een slordige pass.

13:50 Bazoer

Hij krijgt de bal van Klaassen, wil daarna open draaien en de bal diep geven aan Schöne maar hij brengt de bal een meter of 10 achter de Deen waardoor de bal over de zijlijn rolt. Speelt uitermate slecht vanmiddag Bazoer.

13:48 Kans Ajax

Younes draait weer naar binnen, knalt heerlijk de bal met een krul op doel, Padt kan met een mooie duik de bal wegtikken voor een corner. De hoekschop van Schöne komt bijna voor de voeten van El Ghazi maar die trapt mis, Viergever knalt de afvallende bal het publiek in.

13:46 GOAL

Van der Hoorn brengt de bal via een hoge pass bij Gudelj die op de plek van Younes staat. De Serviër geeft met het hoofd een raar zacht balletje voor waardoor de hele verdediging van slag is en El Ghazi kan door de verdediging heen lopen. Die tikt de bal tegen het dak van het doel aan vanaf twee meter. 0-1 Ajax.

13:45 Younes

Wil met een buitenkantje de bal bij El Ghazi krijgen maar bereikt daarmee een Groningen-speler. Slordig, dom en nutteloos.

13:44 Analyse

Ajax begint een stuk beter aan de tweede helft. Ze zetten hoger druk, Groningen komt niet meer aan de bal, alleen de passing is nog steeds ruk.

13:43 Humor

Klopt ook gewoon

13:42 Younes

Stormt weer op, kapt twee man uit maar in het strafschopgebied komt hij niet voorbij zijn man. Padt kan de bal oppakken na een sliding op de bal van Hateboer.

13:41 Gudelj

Tikt eerste een pass van Groningen goed aan zodat de bal bij Viergever komt, die passt weer terug op Gudelj die vervolgens denkt dat het goed is om de bal weer in te leveren bij Groningen. Speelt zo slecht vanmiddag.

13:40 Geel

Rusnak, hij staat er net twee minuten in. Tikt Veltman in het gezicht tijdens een duel. Krijgt geel.

13:39 Schotje

El Ghazi rent het strafschopgebied in met de bal, maar kijkt alleen naar de grond, haalt uit, de bal rolt rustig in de armen van Padt.

13:38 Maduro

De middenvelder komt er straks af, heeft zich geblesseerd. Maar niet voordat Tibbling erdoor komt en op doel schiet. Die gaat net naast. Meteen daarna is de wissel. Rusnak komt erin.

13:37 Druk

Ajax heeft een duidelijke missie in de tweede helft. Eerder druk zetten. Groningen komt er even niet meer uit en twee minuten lang komen ze niet verder dan passjes tussen verdedigers en lange ballen naar voren.

13:35 Voorzet

Younes komt er doorheen over de linkerkant, is Reijnen kwijt na een snelle omschakeling. Hij schiet op doel, El Ghazi liep helemaal vrije, Padt redt. Met wat overzicht had Younes voorgegeven in plaats van geschoten…

13:34 Hakje

Bazoer wil met een hakje de bal bij Gudelj krijgen maar dat doet hij zonder te kijken. Tibbling krijgt de bal heerlijk in de voeten daardoor. Bazoer is er niet bij vanmiddag, heeft zijn dag niet.

13:32 Tweede helft

Liesveld fluit, we zijn weer onderweg. Ajax heeft de bal.

13:30 Middenveld


13:28 Statistieken

Omdat Schöne en El Ghazi elkaar afwisselen op de rechterflank lijkt het nog wat, maar beide flanken presteren slecht vanmiddag. Younes heeft maar één kans gecreëerd.


13:25 Maduro en Sørloth

Die twee ontmantelen het hele middenveld van Ajax. Gudelj en Klaassen zijn steeds hun man kwijt waardoor ze het middenveld en de verdediging kunnen overrompelen door een man extra naar voren te sturen. Groningen switcht snel tussen een 4-3-3, 3-4-3 en 3-3-4 waardoor Ajax steeds een man tekort komt. Hateboer en Payne komen steeds over Veltman en Dijks heen en Gudelj en Bazoer lopen in het luchtledige en niet helpen met druk zetten waardoor Groningen de ene na de andere kans krijgt. Sørloth is een nachtmerrie voor Dijks en Viergever die de hele tijd de Noor kwijt zijn.

13:21 Analyse

Ajax kan werkelijk niets goed doen in de eerste helft. De passing is abominabel, Gudelj dient per direct gewisseld te worden samen met El Ghazi. Die twee voegen werkelijk niks toe vanmiddag. Schöne is nog wel de gevaarlijkste man maar die verliest het keer op keer van Lindgren. Bazoer wordt compleet ondergesneeuwd door Tibbling. Younes kan overigens niks beginnen tegen Hateboer die vaak steun krijgt van Reijnen. Groningen staat perfect achterin. Op het middenveld hebben ze elke afvallende bal en daardoor kunnen ze direct omschakelen naar de aanval.

13:18 Rust

Liesveld fluit, ruststand 0-0

13:17 Aanval Groningen

Tibbling met een mooie pass op Sørloth, die kan doorrennen naar de 16 en schiet op de doel, de bal vliegt in het zijnet. Daar was Groningen weer heel dicht bij de 1-0.

13:15 Corner

Nog eentje voor Ajax. De kleine pauze heeft ze wakker geschud bij Ajax. Deze draait te laag in en Sørloth kan wegwerken.

13:14 Vrije trap(2)

Na 3 minuten kunnen we eindelijk verder. Schöne trapt de bal in de muur en gaat naast voor een corner. Daarna is Payne terug. De corner is een makkie voor Groningen om weg te werken.

13:11 Vrije trap

Payne brengt Schöne naar de grond en Liesveld fluit. De bal ligt op de rand van de 16 maar de vrije trap duurt even omdat Payne in pain is. Pun intended. Hij heeft bloed in het gezicht, waarschijnlijk door zijn fopduik eerder.

13:10 Geel

Liesveld ziet dat Payne een snoekduik maakt wanneer Veltman een tackle inzet. De verdediger gaat op de bon voor een schwalbe.

13:08 Captain obvious


13:07 Aanval Groningen

Na een slappe aanval van Ajax komt Groningen weer op. Hateboer rent weer voorbij Dijks en legt af op Idrissi die knalt de bal in de tweede ring.

13:06 Vrije trap

Veltman moet ingrijpen wanneer Tibbling hem uit dolt. De vrije trap draait hoog in en Maduro kopt de bal in de verre hoek. Cillessen kan nog net redden.

13:05 Aanval Groningen

Sørloth is weer helemaal vrije op de flank. Dijks is zijn man compleet kwijt de laatste tien minuten. De heel Ajax is van slag trouwens. Groningen kan rustig voorzetten maar Idrissi en De Leeuw komen net niet bij de bal.

13:04 Aanval Groningen

Hateboer die het strafschopgebied in rent en uithaalt. Cillessen kan net de bal wegtikken, daarna schiet De Leeuw schiet de bal voor het doel langs.

13:04 Analyse

Het opzetten van Ajax lukt niet . In zijn geheel niet. Bazoer, El Ghazi, Younes en Schöne komen er niet door heen. Schöne staat steeds te switchen tussen de flank en de spits omdat El Ghazi rondzwerft en totaal geen positie kan houden. El Ghazi maakt de ene na de andere fout en voegt niks toe. Gudelj staat toe te kijken en kan geen enkele pass goed geven richting Klaassen en Younes waardoor Ajax de bal kwijt is omdat Groningen heel scherp staat en de bal kan onderscheppen of fouten van Ajax kan forceren.

13:00 Geel

Maduro komt er weer doorheen, dit keer moet Klaassen hem met beide armen naar de grond brengen. Weer een prent van Liesveld.

12:59 Lang geleden


12:58 Geel

Sørloth trekt een gat voor Maduro die op stormt en tot aan de rand van de 16 kan komen, Van der Hoorn grijpt hard in en krijgt een gele kaart voor een bodycheck op Maduro. Idrissi legt aan en knalt de bal in de muur, Dijks krijgt de bal vol op de nieren en heeft pijn.

12:56 Aanval Groningen

Sørloth komt op over de linkerkant en legt af op Idrissi, die gooit er een paar schijnbewegingen uit, loopt het strafschopgebied in en rost de bal voorlangs.

12:54 Vrije trap

FC Groningen weet Ajax steeds helemaal zoek te krijgen in de dode spel momenten. Nu een vrije trap die uiteindelijk bij De Leeuw komt maar die staat buitenspel, hij kon helemaal vrij staan bij Cillessen en de bal bijna in het doel tikken.

12:53 Opstelling

El Ghazi staat op de rechterflank. Dat is geen verbetering want hij kan geen bal vasthouden met Tibbling die in zijn nek constant hijgt. Schöne staat nu in de spits.

12:52 Aanval

Na een mooie hoge pass op Schöne kan de Deen doorlopen naar het doel met alleen Padt voor zich. Maar hij is te traag, wordt ingehaald en naar de grond gebracht. De scheidsrechter vindt het geen penalty.

12:51 Analyse

FC Groningen is duidelijk de betere in de openingsfase. Ajax heeft geen grip op het middenveld en de El Ghazi en Younes lijden heel veel balverlies. Ajax heeft moeite met de controle over de wedstrijd door het veld. De passing is slecht tussen Bazoer, Schöne, Klaassen en Younes.

12:49 Counters

Ajax en FC Groningen counteren er even op los, slordige ballen naar voren is het plan. Maar Sørloth krijgt zijn pass wel onder controle, dolt Viergever uit maar loopt daarbij de bal over de achterlijn.

12:48 Sliding

Idrissi en Hateboer combineren erop los, Viergever kan ingrijpen met een heerlijke sliding. Corner, die land midden voor het doel en Viergever knalt de bal weg.

12:46 Aanval Groningen

Veltman is even zijn man kwijt, de bal komt uiteindelijk bij Idrissi die de bal slecht onder controle krijgt net buiten de 16. Van der Hoorn stormt op hem af en weet de bal weg te rossen.

12:44 Dijks

Dribbelt er lekker op los de linkerkant. Kapt drie man uit van Groningen en legt dan de bal af op Klaassen. De Linksback heeft er zin in vanmiddag. Zijn support op het middenveld, Gudelj, heeft zich weer niet laten zien in het eerste kwartier, op twee overtredingen na dan.

12:43 Linssen

De middenvelder gaat erbij liggen. De overtreding op hem een paar minuten geleden heeft voor een blessure gezorgd. Hij strompelt naar de zijlijn. Idrissi gaat er waarschijnlijk inkomen.

12:42 Schöne

Na de grote kans neemt Schöne over en rent weer het strafschopgebied in en schiet op doel. Padt kan de bal in de armen klemmen.

12:41 OEF

Cillessen knalt de bal naar voren naar Klaassen, die kan de bal aannemen en naar het doel rennen. Twee mannen van Groningen hijgen in zijn nek maar hij is ze te snel af in het strafschopgebied, hij schiet op doel maar de bal rolt voor langs en El Ghazi staat niet scherp genoeg om de bal in het lege doel te tikken.

12:40 Vrije trap

Een scrum op het middenveld. Dijks en Gudelj lopen elkaar in de weg, Klaassen moet helpen maar begaat daarbij een overtreding. De bal ligt op een meter of 35. Linssen krult die in maar de aanval van Groningen staat buitenspel.

12:38 El Ghazi

De spits denkt nog steeds dat hij een rechtsbuiten is. Wil de bal oppikken op het middenveld maar loopt daarbij Klaassen in de weg. Die passt op Schöne op de flank, El Ghazi wil de spitspositie innemen maar laat zich verleiden om Schöne te ondersteunen waardoor de aanval stuk loopt omdat er geen spits meer is. Twee man zet El Ghazi onder druk en de bal gaat over de zijlijn. Weg momentum.

12:36 Aanval Groningen

Groningen zet weer de volgende aanval op maar loopt zich stuk op het laatste gedeelte, het middenveld van Ajax staat heel goed vanmiddag. Gudelj en Bazoer zetten goed druk op de aanval van Groningen waardoor ze niet te bereiken zijn.

12:35 Aanval Ajax

Klaassen weet een hoge bal in één keer in de diepte te schieten voor Younes die erachter sprint. De Duitser kapt met de bal naar binnen, passt op El Ghazi die in het strafschopgebied staat. Die wil kaatsen maar dat gaat verkeerd. Groningen zit er tussen. Eerste mooie aanval van Ajax.

12:34 Opening

De opening is duidelijk voor Groningen. Ajax is elke keer de bal snel kwijt voorin omdat FC Groningen Ajax niet over de middenlijn laat komen. Wat geruststellend is, is dat ze niet verder komen dan lange ballen naar voren die telkens voor Ajax zijn.

12:33 Younes

De linkervleugelspits heeft moeite met Hateboer, heeft nu al twee keer zijn actie over de zijlijn zien gaan door de verdediger.

12:32 Vrije trap

Lindgren neemt een vrije trap, die komt bij De Leeuw terecht net buiten de 16, die haalt uit en krult de bal net voor het doel langs, eerste gevaar komt van Groningen.

12:31 Aftrap

We zijn begonnen, FC Groningen trapt af en rost de bal meteen naar voren en is de bal kwijt.

12:29 Geen De Boer

De spelers en de trainers komen het veld op, Frank de Boer is er niet, Hennie Spijkerman is de hoofdcoach vanmiddag.

12:26 Schöne

De middenvelder staat weer op de flank. Maar vergeleken met vorig jaar is zijn invulling een beetje anders. Het is de bedoeling dat hij Younes en El Ghazi ondersteunt dan dat hij zelf de aanval moet opzetten. Wat veel meer in de lijn ligt van zijn kwaliteiten. Maar wat wel apart blijft is dat Klaassen, die veel wendbaarder en sneller is, niet op de flank speelt en plaats maakt voor de Deen. Schöne is veel beter in de passing en zou achter de aanval veel beter tot zijn recht komen. En dan heeft Ajax een betere bezetting op de rechterflank.

12:20 Het weerbericht


12:17 Satistieken(2)


12:13 Quote Hennie(2)

“Frank de Boer kan nog plaats nemen op de bank, hij was vanmorgen echt ziek maar sluit niet uit dat hij nog richting het stadion komt.”

12:12 Quote Hennie

“Schöne is niet de snelste, daar mag je niet van verwachten dat hij 20 keer naar voren rent. Hij is balvast en sterk en daarom kiezen we voor hem want bij balbezit heeft het overzicht en kan hij de bal naar Younes en El Ghazi spelen.”

12:11 Hennie!!

Frank de Boer is ziekjes, doet niet mee vandaag. Hennie Spijkerman neemt het over.


12:09 Analyse opstelling

Why change a winning team, de basiself van vorige week staat weer aan de start van de wedstrijd. Milik en Van Rhijn zitten op de bank wat betekend dat De Boer de aanval en de verdediging tegen Feyenoord goed genoeg vindt voor FC Groningen. Ajax zal daarvoor wel dezelfde pressie en energie in de wedstrijd moeten steken om FC Groningen onder druk te kunnen zetten. Dat is dit seizoen een dingetje voor het team want vaak zet de aanval slap druk en komt het middenveld niet mee, behalve Klaassen dan. Gudelj zal echt een keer zich moeten laten zien want De Boer kan eigenlijk beter voor Van Beek kiezen op het middenveld, die jaagt meer en is veel aanvallender dan de Serviër. Misschien dat De Boer die optie eens gaat bekijken de komende weken.

12:05 Opstelling Ajax


Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Live Blog: FC Groningen – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.