Live Blog: De klassieker Ajax – Feyenoord

Vier maanden geleden zette Frank de Boer al een slechte reeks neer tegen Feyenoord. Uit de beker geknikkerd en een gelijkspel. Vandaag staat er meer op het spel. Een verlies zou betekenen dat PSV kan doorstomen richting de titel en kunnen Overmars en De Boer vrezen voor hun baan. De Boer mag van ons sowieso al een tijdje opbokken. Met zijn risicoloos voetbal. Maar goed, eerst vanmiddag maar afwachten. Dus, hieronder de live analyses, updates, Vines en Tweets van de wedstrijd. Enjoy!

14:34 Eindanalyse

Dat was nog even billenknijpen de laatste 20 minuten. Ajax was heel wisselvallig maar de winst is zeker verdient. Bazoer werd de man of the match in het stadion maar hij speelde juist wat minder lange tijd. Veel balverlies en slordige passes. Maar hij maakte dat weer goed door af en toe briljante acties te vertonen en het winnende doelpunt natuurlijk. De verdediging stond aardig. Van der Hoorn stond stevig maar Viergever was paniekerig. Dijks kon zijn man vaak uitschakelen maar liet ook vaak een gapend gat achter zich waar Kuyt vaak gebruik van kon maken. Cillessen was door Viergever ook flink zenuwachtig en had een paar vreemde acties maar ook heel veel mooie reddingen. Had de 0-1 best wel kunnen houden. Achterin was Veltman de sterkste. Elia en Toornstra hadden bijna niks te vertellen tegenover hem. Hij maakte de dienst uit, won bijna elk duel en verdedigde heel volwassen. Aanvallend gezien brengt hij nu meer dan Tete. Die rechterkant is zowaar een stuk gevaarlijker met hem op rechtsback. Samen met Schöne creëerden ze veel kansen vanaf de rechterkant. Hij zou de man of the match zijn ware het niet dat Younes echt de sterren van hemel speelde in de tweede helft. Was in de eerste helft al aardig bezig maar van de 60ste tot de 80ste minuut was Younes helemaal op stoom en had Feyenoord geen enkele grip of de vleugelspits. Het was een genot om naar te kijken hoe de Duitser zich door de verdediging van Feyenoord heen wrong. El Ghazi in de spits werkte aardig. Niet een aanspeelpunt maar hij zorgde er wel voor dat Schöne en Klaassen veel ruimte hadden om op te komen. Liep goed, creëerde zelf nog wat kansen en deed het een stuk beter dan Milik. Wie missen we nog dan? Gudelj. Maar niemand mist Gudelj eigenlijk. Klaassen bewaarden we voor het laatst want die speelde ook fantastisch. Heeft het meeste werk vandaag verricht bij Ajax. Liep en vocht voor elke bal, schold elke Feyenoorder de huid vol en won mentaal en fysiek bijna elk gevecht op het veld. Ajax is zoveel dynamischer met hem erbij. Hij was het aanspeelpunt achter El Ghazi en hij behield het overzicht om de aanval op te zetten naar Younes of Schöne. Was echt de motor van Ajax vanmiddag. Een van zijn beste wedstrijden dit seizoen. De Boer kan weer adem halen, hij zit voorlopig weer even goed. Over een paar weken komt PSV er al weer aan, dan zal het wel weer heet worden onder zijn stoel. Tot zover de eindanalyse. Bedankt voor het lezen en tot gauw!

14:21 Afgelopen

Blom fluit, Ajax wint de klassieker met 2-1

14:19 OEI

Ajax met bijna de 3-1. Fischer komt er helemaal doorheen over de linkerkant, geeft over de grond voor aan Klaassen die passt op Schöne maar die pass wordt nog net onderschept. Ajax had Feyenoord daar bijna helemaal zoek getikt.

14:18 Blessuretijd

Bazoer wordt de man van de wedstrijd in het stadion, wij denken aan iemand anders toch. Straks meer in de eindanalyse. 3 minuten komen erbij.

14:17 Schot

El Ghazi schiet ondertussen nog een keer naast na een voorspelbare actie. Alle Feyenoorders stonden klaar om het schot te blokken.

14:15 Leeg

Ajax is leeg gespeeld. Gudelj, Klaassen en Schöne hobbelen over het veld. Feyenoord is levensgevaarijk in de omschakeling, Van der Hoorn staat ineens tegenover Kuyt en en Kramer in zijn eentje, kan de bal nog net weg werken. Daarna komt Feyenoord er helemaal doorheen met 7 man tegen 5 van Ajax. Cillessen kan de voorzet er net uit halen. Ajax staat onder druk nu.

14:13 El Ghazi

Een heerlijke pass van Fischer op El Ghazi maar de spits kan de bal niet controleren en loopt zich vast op Vermeer en Van Beek.

14:12 Van de Beek

Een wipje over de verdediging van Van de Beek op El Ghazi komt net niet aan, Vermeer staat goed op te letten.

14:11 Gevaarlijk

Het spel vliegt nu heen en weer. De ene lange trap naar voren na de andere en de verdediging van Ajax heeft het moeilijk. Van der Hoorn en Viergever schieten af en toe in de stress. Ajax speelt achterin 1 op 1 terwijl Feyenoord met 5 verdedigers blijft spelen af en toe.

14:09 Wissel

Bazoer komt eraf, voegde weinig meer toe de laatste 10 minuten. Van Beek komt erin. Verse krachten op het middenveld, slim van De Boer. Nog 10 minuten volhouden.

14:08 Kramer

Daar is de spits eindelijk. Een voorzet vanaf de rechterkant komt vol op zijn hoofd en vliegt richting het doel. Cillessen staat goed en kan de bal vangen. Bij het uitlopen zit Kramer hem in de weg en treitert de spits de doelman.

14:07 Facepalm

De Boer na de penalty van Gudelj..


14:05 Wissel

Daar is de wissel. Wel vreemd hoor dat Younes vaak de wedstrijd niet kan afmaken wanneer hij alles geeft. Conditioneel dingetje van de Duitser wat we al vaker hebben gezien dit seizoen. Fischer is erin gekomen.

14:04 Video

De 2-1 van Bazoer, heerlijk doelpunt


14:03 De Boer

De Boer grijpt nu ook in, Younes hinkt en Fischer wordt geroepen.

14:02 Statistieken

Pijnlijk

14:00 Veltman

De verdediger is helemaal op dreef aan de rechterkant. Is Elia helemaal de baas en komt steeds beter op in de aanval. Sprint nu het strafschopgebied in en wordt naar de grond gebracht. Blom ziet er geen strafschop in.

13:59 Wissel

Alles of niks bij Feyenoord. Tapia en Toornstra eruit en Elia erin. Kramer is er ook in gekomen.

13:58 Geel

Vermeer kreeg geel voor zijn actie trouwens. Blom zag het als geen zekerheidje dat Klaassen anders had gescoord.

13:57 Wissel

Elia komt erin voor Toornstra, Van Bronckhorst grijpt in. Wat gaat De Boer doen?

13:57 Jemig

Gudelj heeft al een slecht seizoen maar hier trapt hij de penalty de tweede ring in. Wat een prutser…

13:56 PENAL!

Younes weer met een heerlijke actie, tikt de bal net voorbij zijn tegenstander zodat Klaassen bij de bal kan in de 16. Vermeer komt uit en vliegt erin maar haalt alleen Klaassen naar de grond, Blom fluit voor een penal.

13:55 Tik

Bazoer scoorde net maar een minuut later krijgt hij een flinke tik te verwerken. Dertig seconden later moet ook El Ghazi het ontgelden. Feyenoord speelt wat gemener nu.

13:53 GOAL!

Het zat er aan te komen. Younes weer met de actie die drie man van zich af houdt en Van Beek tikt de bal recht in de voeten van Bazoer die uithaalt en vanaf een meter of 20 de bal precies in de kruising knalt, via de paal vliegt de bal het net in. 2-1 Ajax!

13:52 Voorzet

Ajax eindelijk weer in de aanval, alleen de voorzetten worden eruit gehaald. Younes komt aan de bal uiteindelijk, legt terug op Klaassen net buiten de 16. Die geeft weer af op Schöne die met een heerlijke voorzet de bal weer bijna bij Younes krijgt, die loopt net onder de bal door. Ajax weer heel even gevaarlijk.

13:50 Geel

De eerste gele kaart voor Feyenoord. Veltman houdt een bal net binnen en kan de aanstormende Basacikoglu ontwijken en gaat over diens been. Blom trekt een prent.

13:49 Omslag

Ajax is nu meer en meer aan de bal, Feyenoord is de afgelopen minuten niet meer voor het doel van Ajax geweest. Het spel is risicolozer maar wel harder. Ajax komt niet verder dan tot een meter of 5 van het strafschopgebied van Feyenoord. Maar ze hebben wel meer balbezit.

13:48 Geel

Viergever gaat met een hoog been naar de bal en raakt Vilhena vol in de buik. Blom geeft een gele kaart aan de verdediger.

13:47 Volgend opstootje

Basacikoglu en Klaassen zijn wat onvriendelijk tegen elkaar. Blom fluit voor een ingooi, Klaassen zit bovenop de Feyenoorder die hem met zijn benen klemt en niet laat gaan. Klaassen drukt een been weg, Basacikoglu geeft een schouderduw, het wordt wat grimmiger op het veld.

13:46 Corner

Een volgende corner van Gudelj komt niet aan. Feyenoord is Ajax helemaal de baas in de lucht vandaag. Voorzetten en corners hebben geen enkele zin.

13:45 Oproep

De stadiospeakers roepen nu om dat de supporters op moeten houden, waarop gefluit wordt. Stelletje hypocrieten. Niks geleerd van ADO…

13:44 Spreekkoren

Nou… Het is weer gezellig in de Arena, er wordt luidt gezongen: ‘Kenneth hoerenjong hoerenjong, kenneth hoerenjoohong.’

13:41 Vrije trap

Vilhena weer in duel met Klaassen. Blom fluit in het voordeel van Vilhena die zijn vrije trap over alles en iedereen ziet gaan en over de achterlijn stuitert.

13:40 Bazoer

Een korte corner komt uiteindelijk bij Bazoer maar die neemt de bal verkeerd aan, wil dan schieten maar is de bal kwijt bij zijn actie en trapt naast. Feyenoord neemt over en kan meteen counteren. De middenvelder zit niet lekker in de wedstrijd.

13:38 Offensief

Feyenoord is de ploeg aan de bal nu, ze hebben meer balbezit en ze komen tot kansen. Ajax heeft even weinig in te brengen op het moment. Van Bronckhorst heeft zijn mannen goed scherp het veld op gestuurd. Ajax duidelijk de mindere nu.

13:37 Hoppa

Veltman met een tackle op de opstuiterende bal, heerlijke actie. Neemt daarbij wel Basacikoglu mee die door de lucht vliegt. Wohooo

13:35 Geel

Bazoer met een sliding van dik twee meter maar hij is veel en veel te laat en raakt Tapia vol op de schenen. Blom trekt meteen de gele kaart.

13:34 Voorzet

Meteen na de aftrap verliest Ajax de bal, komt Toornstra op over de linkerkant en geeft voor, Kuyt krijgt de bal precies op het voorhoofd en kopt de bal net over het doel, Feyenoord meteen gevaarlijk.

13:33 Tweede helft

Blom fluit, Ajax trapt nu af, we zijn begonnen!

13:32 Grasmat

Het moet gezegd worden, de nieuwe grasmat is top. Niemand die uit glijdt, niemand die een aanval verprutst omdat ze te bang zijn om onderuit te gaan. Hierdoor is het spel een stuk beter van Ajax, eigenlijk zouden ze elke week een nieuwe grasmat moeten neerleggen maar dat schijnt duur te zijn.

13:29 Analyse

Het middenveld van Ajax is jammer genoeg zoek. De Boer speelt met een 4-2-4 opstelling waardoor Gudelj en Bazoer in verdedigend opzicht steeds overrompeld worden en geholpen moeten worden door of Viergever of Van der Hoorn. Daardoor ontstaan er achterin gaten en daar probeert Feyenoord van te profiteren. Waar het in verdedigend opzicht de tactiek minder is slaagt deze wel in aanvallend opzicht. Doordat Klaassen voorin staat is er wel veel ruimte om over te steken de bal rond te tikken naar Younes en Schöne. El Ghazi staat voorin op zichzelf maar hij is flexibeler dan Milik en dwaalt dan ook veel af naar de flanken. De Boer zal wel wat veranderingen door moeten voeren want Feyenoord buit de zwaktes snel uit en een volgend doelpunt hing in de lucht aan het einde van de tweede helft. Aan beide kanten.

13:20 Krankzinnig

Deze gasten moeten een stadionverbod krijgen, wat een idioten.


13:18 Rust

Blom fluit na een minuut blessuretijd. Applaus voor het eerst in lange tijd in de Arena. Wat een heerlijke eerste helft.

13:17 Opstootje

Na de zoveelste overtreding vliegt de vlam in de pan. Klaassen en El Ahmadi vechten na een duel en Blom is het overzicht even kwijt wanneer een 6-tal spelers mekaar in de haren vliegen. Hij neemt even afstand, laat de boel bedaren en geeft een vrije trap aan Ajax. Geen kaarten opnieuw.

13:16 De 1-1


13:14 Geel?!

Kuyt gaat met twee benen gestrekt in bij Schöne die de tackle nog net kan ontwijken. Daarna gaat Vilhena hard door op Bazoer maar beide keren geeft Blom geen gele kaart. Schöne kreeg voor minder een kaart.

13:12 Druk

Klaassen en Younes zetten keer op keer druk op Karsdorp en Van Beek die er daardoor niet uit komen en de bal naar voren rossen. De tactiek van De Boer werkt uitstekend. Ajax moet alleen zo oppassen op de omschakeling want Vilhena en Kuyt zijn Van Dijk en Viergever helemaal zoek aan het spelen.

13:09 Tempo

Het tempo ligt enorm hoog en zeker omdat Schöne en Younes constant jagen samen met Klaassen lijdt Feyenoord veel balverlies op het middenveld. Gudelj en Bazoer pikken steeds de bal op en vliegen er dan meteen in. Het spel vliegt op en neer en de verdediging van Ajax heeft het voornamelijk zwaar met Vilhena en Toornstra.

13:08 Schot

Vilhena is Viergever helemaal de baas, duwt de verdediger van zich af in het strafschopgebied en schiet op doel. Cillessen kan met een mooie duik de bal het veld weer in boksen. 14 schoten al in de eerste 37 minuten.

13:07 Heerlijk

Ajax en Feyenoord vechten op elk gedeelte van het veld om de bal. Younes, El Ahmadi en Bazoer zijn constant in gevecht en het is heerlijk om naar te kijken. De twee teams geven elkaar niks toe en klappen overal bovenop. Blom laat ook alles door gaan wat het spel fantastisch maakt. Tot nu toe de mooiste wedstrijd van het jaar van Ajax.

13:06 Corner

El Ghazi en Younes zijn goed wakker nu, de passing is een stuk beter bij Ajax dan in de afgelopen maanden. Schöne met nog een voorzet die eruit wordt gehaald. De corner is kort naar Bazoer. Die loopt zich vast en na een flinke omweg komt er nog een voorzet die voor Vermeer is.

13:03 Bekvechtpartijtje

Toornstra en Klaassen hebben ruzie aan de zijlijn na een slechte corner van Feyenoord. Klaassen wordt neergehaald door Toornstra waarna het bekvechten is. Blom geeft een vrije trap aan Ajax en laat het daarbij.

13:02 Corners

Feyenoord nu met twee corners. De eerste wordt weggekopt door Veltman, de tweede komt van Toornstra en is zeer gevaarlijk. Van Beek kan helemaal vrij inkoppen en Schöne kan voor de lijn de bal wegkoppen voor een derde corner.

13:00 Analyse

Het is chaos aan beide kanten. De bal vliegt van de ene naar de andere kant en de wedstrijd is heerlijk open. El Ghazi en Klaassen krijgen alle ruimte van de wereld. Een zoveelste keer komt El Ghazi erdoor heen en kapt Vermeer zelfs uit. Hij kan op het doel af maar Vermeer tikt nog net de bal voor zijn voeten weg. Was het bijna 2-1. Ajax is sterker in de aanval dan Feyenoord maar de Rotterdammers zijn veel sneller in de omschakeling. Het is een tactisch steekspel tussen counter en opbouwend voetballen.

12:58 Schotje

Klaassen met een volgend schot maar die gaat over het doel van Vermeer.

12:57 Corner

Klaassen krijgt de bal heerlijk van Dijks maar kan de bal net niet controleren en moet de bal hoog in de lucht in één keer op doel schieten. Karsdorp blokkeert het schot voor een corner. Die wordt weggewerkt en de rebound is voor Vermeer.

12:55 Vrije trap

Feyenoord komt meteen weer op naar het doelpunt. Van Beek met een schot op doel die geblokt wordt. Daarna krijgt Feyenoord een vrije trap wanneer Vilhena op de voet getrapt wordt. Vilhena legt zelf aan vanaf een meter of 25. De bal krult heerlijk in maar Cillessen staat goed en bokst de bal naast het doel.

12:53 GOAL

Zo zeggen we dat hij gewisseld kan worden en nu scoort hij! Met twee combinaties met Klaassen komt hij erdoorheen in het strafschopgebied. Hij blijft heel kalm wanneer Karsdorp de tackle in zet, kapt terug. Hij kan afleggen op El Ghazi maar schiet, via de paal rolt de bal in het doel. 1-1!

12:52 Younes

De linkervleugelspits zit totaal niet in de wedstrijd. Verliest keer op keer de bal en heeft nog geen enkele goede balcontact gehad in de eerste 20 minuten. Nu al rijp voor een wissel.

12:49 Herhaling

Het doelpunt kwam nog een keer voorbij. En in slowmotion is goed te zien dat in het begin de bal wel goed werd afgeschermd maar dat daarna het licht uitging en bijna de hele verdediging van Ajax staat te slapen wanneer Toornstra aan de bal is. Van der Hoorn en Viergever staan op 2 meter te dekken en Cillessen had er misschien nog wel bij gekund.

12:48 Vrije trap

Schöne mag aanleggen voor een vrije trap op een meter of 30. Het schot is hard maar gaat via de muur naast. De Corner daarop draait in maar komt niet bij een Ajacied. De doorstuiterende bal komt bij Dijks die uithaalt en de bal in de tweede ring schiet.

12:45 Goal

Een counter van Feynoord. Kuyt komt op over de linkerkant en is Dijks kwijt. Hij legt af naar het midden van het veld op Toornstra, die geeft de bal op Vilhena die niet verder kan omdat Veltman goed staat te verdedigen. Toornstra krijgt de bal terug, Viergever staat te slapen waardoor de Feyenoorder uit kan halen vanaf 15 meter en de bal rolt in de verre hoek. Cillessen is kansloos. 0-1 voor Feyenoord.

12:44 Voorzet

El Ghazi houdt de bal in het veld bij de cornervlag, omdat de bal via de vlag weer in het veld stuitert. Hij dribbelt naar binnen met een boog en geeft de bal strak voor. Die komt bijna bij Schöne. Ajax is weer gevaarlijk.

12:43 Tactiek

Het halve elftal van Ajax en Feyenoord staan langs de zijlijn tijdens de wissel, tactische veranderingen worden besproken met de trainers. Het is een groot schaakspel in de opening van de wedstrijd.

12:41 Wissel

Riedewald is geblesseerd geraakt toen hij vol in het gras trapte. Viergever komt er voor hem in.

12:39 Eerste indruk

Ajax komt er makkelijk door op de flanken maar de bal moet vaak terug wanneer deze bij Klaassen en Bazoer is. Feyenoord switcht steeds tussen een 4-5-1 en een 4-2-4 opstelling. Ajax moet goed opletten op de omschakeling want Feyenoord loert op de counter.

12:39 Corner

Schöne komt er weer door over de rechterkant, gaat goed zo. Zijn voorzet wordt achter gekopt. De corner draait in en wordt verlengt door Van der Hoorn, daarna komt de bal terecht bij een Feyenoorder die de bal weg werkt.

12:37 Schot

Riedewald is slordig met zijn pass maar hij krijgt een herkansing en krijgt de bal bij Veltman, die legt af op Bazoer die uithaalt van af een meter of 20 maar de bal gaat over.

12:35 Gevaar

De linkerkant ligt helemaal open wanneer Kuyt, Basacikoglu en Vilhena combineren. De voorzet kan nog net eruit gehaald worden voor die bij Toornstra komt. Feyenoord heel gevaarlijk even.

12:34 Vrije trap

Veltman rent naar voren en loopt tegen een tegenstander aan. Blom geeft een vrije trap. Die wordt makkelijk weggekopt door Feyenoord. Basacikoglu kan bijna bij de bal maar wordt door Schöne neergelegd omdat de Feyenoorders anders alleen het middenveld kon oversteken richting Cillessen. Schöne krijgt geel.

12:33 Voorzet

El Ghazi komt met een mooie voorzet erdoorheen over de linkerkant maar zijn voorzet wordt door Botteghin eruit gehaald.

12:32 Rook

De eerste minuut hangt er aardig wat rook in de Arena, vlak voor de wedstrijd werd er nog flink wat vuurwerk afgestoken.

12:31 Aftrap

Blom fluit, Feyenoord trapt af, we zijn begonnen aan de Klassieker! Vermeer wordt nog even flink uitgefloten.

12:30 Erehaag


12:29 Kenneth Perez

Zegt dat Ajax er goed aan gedaan heeft om geen aankopen te doen in de winter. Klopt ook, de opties die er waren zijn niet zoveel beter dan de huidige opstelling en Ajax zou dan de hoofdprijs moeten betalen. Ajax heeft heel veel talent in de jeugd rondlopen zoals Nouri, El Idrissi, El Azzouzi en Cerny. Zat opties nog intern.

12:27 Huntelaar


12:26 Afscheid van Johnny

Hij geeft een speech vanaf het veld: “Ik wil Ajax bedanken voor dit mooie afscheid. F-side, Vak410, ik beloof bij jullie de wedstrijden mee te kijken. En ik blijf in de toekomst bij Ajax, jullie zijn nog niet va mij af.”

12:25 Punt van aandacht

El Ghazi in de spits is waar we vanmiddag op moeten letten. Als hij in de spits nog minder brengt dan op de flank dan wordt het tijd dat Zivkovic eens in de wedstrijdselectie moet komen en die eens een kans te geven.

12:21 Tja

Maar nee echt, de boel is uitverkocht…


12:20 Logistieke problemen…


12:18 Johnny bedankt

Heitinga gaat vandaag met voetbalpensioen, Nigel zegt bedankt

12:16 Statistieken(2)

Duidelijk dat Ajax in het voordeel is


12:13 Quote De Boer(2)

Over de eigen opstelling: “Schöne speelt vanaf de linkerkant, Milik speelt niet omdat je met Anwar meer snelheid hebt voorin. El Ghazi is meer wendbaarder. Van der Hoorn speelt omdat ik liever met drie centrale verdedigers speel vandaag.”

12:13 Quote De Boer

Over de opstelling van Feyenoord: “We hadden wel wat wijzigingen verwacht maar Toornstra hadden we niet zien aankomen, de verrassing zit hem meer in het systeem wat ze kunnen spelen. Welke formatie ze gaan gebruiken.”

12:12 Opstelling Feyenoord


12:07 Statistieken

De Boer neemt eindelijk eens een risico, de timing is alleen wat minder…

12:06 Filmpje

AjaxTV met een mooie compilatie


12:04 Analyse opstelling Ajax

Een behoorlijke wijziging ten opzichte van de opstelling van vorige week. Milik is gedegradeerd tot bankzitter en El Ghazi neemt zijn plek in de spits over. Dat is sowieso een stuk beter want die voorzetten van El Ghazi en acties aan de zijkant zijn volstrekt ongevaarlijk. In de spits zou hij het veel beter moeten doen. Achterin krijgt Van der Hoorn weer een basisplaats. Op het middenveld is Klaassen eindelijk weer terug, vraag is of hij op de rechterkant gaat spelen om Veltman te ondersteunen of achter de spits. Want die rechterkant is nogal zwak omdat De Boer ervoor heeft gekozen om Schöne daar neer te zetten. Wat onbegrijpelijk is want dat experiment is vorig jaar al mislukt. Schöne hoort gewoon thuis op het middenveld, niet in de aanval. Dat gaat nog wat worden vanmiddag, Feyenoord kan daar volop misbruik van maken als ze daar op die zwakte duiken.

12:01 Opstelling Ajax


Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.