Het morele faillissement van Ajax

Wat een week en wat een puinhoop. De revolutie van Cruijff was geen revolutie, het was een ouderwetse machtsstrijd. En Cruijff heeft verloren. Met het vertrek van Johan en het conflict met Jonk is Ajax moreel gezien een dictatuur geworden. Het rapport van Ling was vlijmscherp: de scouting en besluitvorming binnen het Technisch Hart en het bestuur zijn dramatisch slecht. Het ‘Plan Cruijff’ is in een la verdwenen en gaan we voorlopig niet meer terug zien. Daadwerkelijk beleid en structuur ook niet, het enige wat Ajax heeft gewonnen in de afgelopen twee weken is dat het duidelijk is dat iedereen die zijn mond open trekt kan vertrekken. Een klein dictatuur zonder aanwijsbare dictator.

Jonk zette een goede opleiding op en met de A1 en Jong Ajax wordt open en aanvallend voetbal gespeeld. Zoals het hoort. Maar Frank de Boer staat haaks op die lijn, hij vertelt wel voor de camera dat hij die instelling wil zien, het aanvallende en het opbouwende. Maar in de praktijk is het voetbal van het eerste van Ajax risicoloos en vooral saai. Commentaar voor de bühne. En daar heeft De Boer wel een handje van, op de persconferentie gaf hij gisteren te kennen:


Complete bullshit, de revolutie is namelijk al dood voordat die begon. Cruijff had niet halfslachtig in het bestuur moeten zitten als adviseur. Het afdoen met: ‘Ik zet de mannetjes op de plek waarvan ik denk dat die er meer verstand van hebben’. Nee Cruijff, zo werkt het niet. Bestuurlijk geen ervaring hebben betekend niet dat je compleet afzijdig kan houden, dat je plan niet uitgevoerd wordt is omdat je zelf teveel bezig was met andere dingen. Moet je niet achteraf gaan huilen dat er niet naar je geluisterd werd.

Maar dat is niet het probleem van de afgelopen twee weken. Cruijff is weg, Wijers gaat vertrekken en Jonk wordt weggepest. Ze laten een club achter die ten ondergaat aan incompetentie en mannen die macht willen. Afgelopen zomer heeft Mark Geestman deze rotzooi al voorspelt en hij heeft gelijk. Er moeten eens harde beslissingen genomen worden.

Op 17 december staat de ledenraadsvergadering op het programma, op die vergadering moeten de leden allereerst ook stemmen of Jonk aanblijft. Dat is te hopen want in de afgelopen jaren heeft De Toekomst de ene na de andere goede speler weten klaar te stomen voor het eerste. Tete, Riedewald, Cerny, El Ghazi, Fischer, Kishna en dan komen Van de Beek en Nouri straks ook nog bij. Maar de ledenraad kan ook nog iets anders: een motie van wantrouwen indienen tegen het huidige bestuur. De ledenraad kan bepalen of het tijd is voor een nieuwe revolutie, een morele faillissement aanvragen. Laten we hopen van wel, met de chaos van nu komt Ajax nergens.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.