Gezeik om het beleid bij Ajax, maar iedereen zit fout

Lekker weekje was het, voetballend gezien. Naast het veld was het wat onvriendelijker. De columnpjes en reacties vlogen je om de oren en iedereen had het gedaan. Klopt ook eigenlijk, iedereen heeft de laatste jaren ernaast gezeten bij Ajax. Even alles weer op een rijtje zodat u het nog snapt.

In 2010 moest Dick Jol opbokken, hij haalde gigantisch dure spelers, presteerde ondermaats en uiteindelijk bleef Ajax zitten met een enorme schuld en een stuurloze organisatie. Rik van den Boog liet het allemaal gebeuren en moest samen met Uri Coronel vertrekken, dat ging niet vanzelf want daar waren rechtzaken voor nodig. Cruijff startte zijn revolutie, Frank de Boer kwam en pakte vier landstitels. Niet dankzij de revolutie hoor, meer door het inzakken van het algeheel niveau van de Eredivisie. Laten we dat nog even duidelijk maken. Maar goed, de organisatie ging om, de jeugdopleiding werd veranderd en de financiële reserves gespekt. De grootste schurken in die periode: Uri en Rikkert.

Maar hoe kwam Ajax in die periode van wanbeleid. Dat begon ergens in de periode van Van Basten. Die kocht een Sulejmani voor 18,5 miljoen euro bijvoorbeeld die gigantisch flopte. Weggegooid geld. Diezelfde Van Basten zit gaf dan vorige week af op Cruijff dat het huidige beleid gefaald heeft. Gezien zijn verleden lijkt hij niet echt de man te zijn om kritiek te uiten op Cruijff maar ondanks zijn eigen fouten in het verleden snijdt zijn column in de VI wel hout. Één van de punten die Marco aanhaalt is dat Cruijff een revolutie in gang heeft gezet en het vervolgens maar erbij laat. En dat klopt. Cruijff is met van alles bezig behalve met Ajax. En dat is niet alleen kwalijk maar ook naïef. Als Cruijff een visie heeft voor de toekomst dan moet hij die aandragen en actief uitvoeren bij de club en niet in het buitenland blijven hangen, of op de golfbaan, of op de Cruyff-courts of op nog meer geinige bijeenkomstjes. Nee, als hij de redder van Ajax wil zijn, dan moet hij zich focussen op Ajax en op niks anders. Wat Cruijff op dit moment doet is het tegenovergestelde. Geen wonder dat het dan niet botert in de leiding als de grote heer zelf maar een balletje staat te slaan op de green. Cruijff zit zelf net zo goed fout.

Hier op de golfbaan

Weet je wie nog wel het meest fout zit, David Endt. Die zat bij NOS Studio Voetbal zondagavond. Die beweerde tussen neus en lippen door ‘onafhankelijk’ te willen zijn als expert. Sorry David, je zat in de rotzooi van 2009/2010 zelf middenin de chaos en zoals Tom Egberts goed benadrukt: hij werd zelf ook geslachtofferd door Cruijff. En toch waagt hij het tijdens de uitzending toch een paar keer uit te halen. Naar alles en iedereen eigenlijk en zijn optreden bij de NOS roept vooral de vraag op waarom Ajax destijds hem eigenlijk in huis heeft gehaald. Onafhankelijkheid is een illusie en iedereen zal een kant moeten kiezen in deze zaak bij Ajax. Voor of tegen Cruijff, een flink aantal oud-Ajacieden hebben hun keuze al gemaakt.

Dit waait wel weer over, de column van Van Basten en de mediahype die weer even ontstaat. Maar de pijn blijft omdat niemand verantwoordelijkheid wil nemen. Cruijff blijft erachteraan bungelen, Van der Sar is voorlopig nog geen algemeen directeur en eenduidig beleid zit er voorlopig nog niet in omdat Cruijff steeds mannetjes erbij haalt in adviseursrollen die met rapporten komen die meteen in de la verdwijnen. Net zoals zijn eigen plan. En alleen Cruijff kan daar verandering in brengen als hij zijn plan ook daadwerkelijk wil uitvoeren. Hoe lang gaat het duren voordat hij zich dat ook gaat realiseren?

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Gezeik om het beleid bij Ajax, maar iedereen zit fout

  1. Michiel

    Het is jouw column, dus op zich mag je schrijven wat je wilt, maar het is nogal subjectief. Marco van Basten heeft alleen al gezien zijn inmense voetbalverleden recht van spreken. Het is na Cruijff Ajax’ grootste icoon. Al had ie als trainer 33 van de 33 wedstrijden verloren, dan nog is zijn mening altijd nog belangrijker dan bijvoorbeeld van jou. Lekker makkelijk en simpel ook, steeds over de 18 miljoen van Suljemani te beginnen. Babel vertrok destijds voor 16 miljoen naar Liverpool, Suljemani was zijn opvolger. Huntelaar werd voor 27 miljoen verkocht en aan het eind van het seizoen vertrok Vermaelen voor 8 (?) miljoen. Per saldo heeft Ajax tijdens de periode Van Basten meer aan tranfers verdient dan er is uitgegeven. Het aantrekken van spelers die vervolgens floppen is van alle tijde. Cruijff kocht in zijn periode als TD Henny Meijer en Frank Stapleton, Van Gaal kocht Gabrich en ga zo maar door. De financiele problemen zijn ontstaan doordat Ajax jarenlang verstoten bleef van CL deelname, waardoor de club steeds verder inteerde. Rik van den Boog is overigens pas begonnen in januari 2009, en die heeft zeker geen schuld aan de financiele problemen. Onder zijn leiding werkte Ajax de tekorten weg en werden er weer zwarte cijfers geschreven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.