De langetermijnplannen van Ajax klinken leuk maar zijn niet echt realistisch

Foto: @BlindDaley

Speelt nu voor United (Foto: @BlindDaley)

Al jaren is de technische staf bezig een langetermijnplan uit te zetten maar elk jaar falen ze om de eerste stappen daarvoor te zetten. Elke keer dat Ajax weer een kampioen-elftal leverde vertrokken de sterspelers weer naar het buitenland. De afgelopen vier jaar moest Frank de Boer elke keer weer met nieuwe spelers een team smeden. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt.

De kluis van Ajax is goed gevuld en met dat geld kan de club eindelijk een strategie opzetten en financieren die Ajax weer naar de Europese top moet brengen. Maar het plan dat De Telegraaf vanmorgen presenteerde, daar zit één grote fout in. Marc Overmars biedt de jonge spelers langdurige contracten aan om zo een team te bouwen voor de komende jaren. Klinkt allemaal heel geweldig maar met zulke contracten los je het probleem voor Frank de Boer niet op.

Het systeem met contracten en transfers is de afgelopen steeds hetzelfde gebleven. Jonge spelers tekenen al jaren een lang contract met Ajax, het probleem zit ‘m in de fase daarna. Tegen de tijd dat hun contract afloopt zijn de jongens 23 of 24 jaar oud en kunnen ze vlak voor hun piekmoment de club gratis verlaten. Daarom moet Overmars elke keer weer lange onderhandelingen in om een contractverlenging van 1 of misschien 2 en met mazzel 3 jaar af te dingen bij de spelers. Bij Siem de Jong, Vertonghen, Alderweireld, Van der Wiel, Eriksen, Anita en Suarez moest Ajax steeds er van uitgaan dat de spelers hun club trouw bleven en zouden bijtekenen. Waar zijn ze nu? Weg.

Speelt ook niet meer voor Ajax (foto: @chriseriksen8)

Speelt ook niet meer voor Ajax (foto: @chriseriksen8)

En dat heeft ook wel zijn redenen, zonder Champions League-voetbal of de transfers draait Ajax verlies. Als Ajax één jaar geen spelers verkoopt of niet kwalificeert voor de Champions League dan duikt de club de rode cijfers in gekeken naar de cijfers van vorig seizoen. Een winst van 16,6 miljoen euro klinkt goed maar besef wel dat Ajax vorig seizoen Eriksen, Alderweireld en Boerrigter verkocht en ving daar 21,86 miljoen voor. Tegelijkertijd trok de club Van der Hoorn en Duarte aan maar voor ongeveer 6 miljoen. Streep dat allemaal tegen elkaar weg en Ajax houdt een winst over van nog geen miljoen. Daar zit nog de 27,6 miljoen euro in die Ajax overhield aan de Champions League. Als die zouden wegvallen…

Contract bij Atletico maar speelt bij Southampton (foto: Paul Blank)

Contract bij Atletico, speelt nu in Southampton (foto: Paul Blank)

Nee het probleem zit niet in het contracteren van jonge spelers. Het probleem zit in het feit dat de spelers na hun eerste contract vaak niet nog een contract van vier of vijf jaar tekenen. Spelers vastleggen tot hun 29ste zodat ze verkocht kunnen worden als ze 27 of 28 zijn. Dat de spelers juist in hun piekjaren bij Ajax spelen en niet ergens in Engeland, Duitsland of Spanje, zoals nu het geval is. Ajax kan nu zeggen dat ze met de lange termijn bezig zijn maar El Ghazi een contract voor vier jaar aanbieden is aardig, maar niet nieuw.

Wat wel nieuw zou zijn is als El Ghazi in 2019 een contract tot 2023 zou tekenen of Davy Klaassen die een contract van vier jaar tekent in 2018. En dan moet de club ook nog winst kunnen draaien zonder afhankelijk te zijn van de Champions League of transfers. Dat zou pas echt een langetermijnplan zijn.

 

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.