‘Ajax was in de seventies zwaar aan de dope’

Niet alleen wielrenners, schaatsers, Mike Tyson, Christiane F. en Juventus waren aan de doping: ook Ajax mocht er in de jaren zeventig graag een amfetaminepilletje tegen aanknallen om de prestaties te verbeteren.

Dat concludeert schrijver Guido Derksen in zijn boek ’Voetbalmysteries. Opgelost’. Het boek gaat niet alleen over Ajax, maar onze redactie heeft enkele relevante feiten uit het boek even op een rijtje gezet.

De 43-jarige Derksen inventariseerde de geruchten en deed navraag bij voetballers, artsen en begeleiders. Tegenover NOS zei Derksen: ‘De spelers werden niet verplicht, maar de praktijk was dat veel Nederlandse voetballers bijna wekelijks doping gebruikten. In de jaren ’50 werden bij DOS al pilletjes uitgedeeld. Bij Ajax, Feyenoord en FC Twente werd in de jaren ’70 volop gesnoept uit de amfetaminepot.’

Pep, High en Snuivers
Derksen stelt dat Ajax de wedstrijd om de wereldbeker tegen Independiente (1972) waarschijnlijk gedrogeerd speelde.

De auteur sprak uitgebreid met Salo Muller, van 1960 tot 1972 masseur bij Ajax. Dokter John Rolink schreef in die tijd amfetamine voor alsof het vitaminepilletjes waren. Onder anderen John Rep, Arie Haan en Piet Schrijvers bevestigden amfetamine-gebruik. Onze analist: ‘Gekscherend werd wel eens gesproken over Johnny Pep, Arie High en Piet Snuivers.’

Rep doet er niet moeilijk over in het boek: ‘Voetbal en doping? Dat is helemaal geen mysterie man. Iedereen liep te slikken in die tijd.’

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

3 reacties op “‘Ajax was in de seventies zwaar aan de dope’

 1. Mark78

  Vertel eens iets nieuws. Als je wat voetbalboeken leest dan weet je dat ieder team in die jaren weleens zeer amateuristisch geëxperimenteerd heeft met amfetaminen e.d. Het is alleen niet echt reëel om dat soort praktijken met het toch wel wat meer gesofisticeerde dopinggebruik tientallen jaren later van wielrenners in de tijd van Armstrong en de CL finale van Juventus te vergelijken. Middelen op professionele wijze voorgeschreven door artsen en wetenschappers die echt prestatie bevorderend werken zoals EPO.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Paul

  Nou goed dan .Ik zal je wat nieuws vertellen Mark .Ik ben een vriend van Johan Cruijff

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hahaha

  Ha Paul als je Johan ziet moet je is vragen hoe het met Jong Ajax gaat.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.