Bayern-president Hoeness dist Ajax-icoon Van Gaal

De bondscoach (Foto: Peter Blank)

Uli Hoeness, de sympathieke president van Bayern München, heeft in een interview met kwaliteitskrant De Telegraaf keihard uitgehaald naar voormalig Ajax-trainer Louis van Gaal. Hoeness refereert daarbij onder meer aan de niet zo fraaie rol van Van Gaal in de bestuursperikelencrisis bij Ajax.

Maar Hoeness ergert zich natuurlijk vooral aan Van Gaal vanwege Bayern München. Van Gaal liet onlangs weten dat hij de basis heeft gelegd voor het huidige succes van de Zuid-Duitse ploeg. ‘Ik ben begonnen met het systeem. Jupp Heynckes heeft dat overgenomen en Pep Guardiola hangt de filosofie van Van Gaal aan’, zei Van Gaal.

Voor Hoeness is dat het startsein om tegenover De Telegraaf helemaal leeg te lopen over Louis: ‘Alleen Louis van Gaal kan zoiets zeggen. Zijn probleem is dat Louis God niet is, maar de vader van God. Voordat de wereld bestond, was Louis er al. Als je zoals hij de wereld vanuit dat perspectief beziet, weet je niet hoe de wereld in elkaar steekt.’

Geen fijne man
Hoeness is nog niet klaar: ‘Door zijn gedrag beschouwt bijna niemand in de wereld hem als een fijne man. Hoewel hij een succesvol trainer-coach was. Zoiets als bij Ajax – je laten benoemen als directeur en vier weken later voor de rechter staan, omdat je weigert terug te treden – overkomt alleen iemand als Van Gaal.’ 

Is Hoeness nu klaar? Nee, nog niet. ’Niemand bij Bayern München zou zo’n streek in zijn hoofd halen. Van Gaal wel. Omdat hij niet openstaat, nee, zelfs geen beslissingen accepteert, die genomen worden op basis van opinies die niet de zijne zijn.’

Vader van God
De Bayern-baas rondt tenslotte op imposante wijze af: ‘Vanwaar een 20-jarige animositeit met Johan Cruijff, een van de beste voetballers ooit, een echte Ajax-man, voetbalman met een geweldige voetbalvisie en persoonlijkheid. Louis van Gaal is zelf de oorzaak van alle problemen. Iedereen zou bij zichzelf te rade gaan. Maar niet Louis; hij is meer dan een coach, meer dan iedereen en meer dan God. Vader van God namelijk.’

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.