Movember: de elf meest memorabele Ajax-snorren

Het is ‘movember‘, de maand waarin gestreden wordt tegen prostaatkanker door de snor te laten staan. Hoewel het verband tussen het een en het ander ons totaal niet duidelijk is, wil Ajax.blog.nl de gelegenheid natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. En daarom presenteren wij hier, exclusief voor het goede doel: de elf meest indrukwekkende Ajax-snorren.

Over voetbalsnorren zijn al heel wat blogs en bladen volgeschreven. Om de een of andere redenen associëren wij van Ajax.blog.nl voetbalsnorren vooral met Feyenoord (De Goeij, Wijnstekers, Stafleu, Duut, Van de Korput, Troost enz. enz.) of PSV (Van Aerle, Van Tiggelen, Gerets, Van der Gijp, Koolhof etc. etc.). Maar de waarheid is hard en moet nu maar eens onder ogen worden gezien: ook Ajax heeft een gitzwarte snorrengeschiedenis. In het kader van movember en onder het motto ‘Met deze elf zit het wel snor!’ zijn dit onze favoriete Ajax-snorren.

1. Sjaak Storm
Ajax heeft (gelukkig) nooit een Ed de Goeij-achtige snor onder de lat gehad, al heeft Sjaak een voorzichtige stap in die (verkeerde) richting gedaan, net als overigens Kenneth Vermeer (ooit gesignaleerd met een gevreesde snor/ringbaardconstructie) en Joey Didulica (ongeschoren boeventronie-look). Sjaak is hier de sjaak omdat hij zich volgens de jury ‘overduidelijk een periode doelbewust met een exclusief begroeide bovenlip heeft beziggehouden’. Heel overtuigend is Sjaaks snorretje niet, maar schattig, charmant en voor sommigen mogelijk sexy is ie wel degelijk! Beoordeling: **

 

2. Edo Ophof
Onlangs viel zijn naam nog. De huidige Ajax-selectie zou – volgens een immer snorloze Johan Cruijff – behoefte hebben aan ‘een type Edo Ophof’. Hij doelde vooral op de rol van Ophof als motivator en aanjager, kortom: als iemand die nooit zijn snor drukt. Edo heeft de klassieke jarentachtigvoetbalsnor. Helaas niet heel opvallend, want blond, maar wel ‘op z’n Edo’s’ met overtuiging gedragen. Beoordeling: ***

 

3. Danny Blind
Topverdediger met een voorliefde voor de nonchalante, ongeschoren snorbaardcombi. Dat zijn minpunten in dit klassement: een snor moet namelijk bij voorkeur op zichzelf staan. Of hangen. In zijn begintijd bij Ajax had Danny gelukkig nog een klassieke snor. In combinatie met het overvloedige, krullende haar een overtuigend en niet te vermijden snorstatement.
Beoordeling: ****

 

 

4. Frank Rijkaard Een van de beste Ajaxvoetballers ooit; drager van één van de vaakst beschreven voetbalsnorren. De snor uit Franks eerste Ajaxperiode is in de media papegaaierig vaak als ‘vlassig’ afgedaan. Dit is niet terecht: Rijkaard had een tamelijk volle snor en daarnaast een uitstekend, bijna klassiek snorhoofd.
Beoordeling: *****

 

 

5. Jan Wouters
Jan Wouters zónder snor, het blijft wennen. Wouters heeft gelukkig lang vastgehouden aan zijn bovenlipbegroeiing. En geef toe: een dergelijke bovenlip vraagt ook gewoon om een snor. Een deel van zijn Ajax-periode liet Wouters zijn snor samengaan met een matje in de nek. Da’s vloeken in de heilige Ajaxkerk en dus bonuspunten voor lef!
Beoordeling: *****

 

6. Felix Gasselich
Hoewel Ajax.blog.nl enige moeite heeft met snordragende Oostenrijkers, maken we graag een uitzondering voor onze eigen knuffel-Schnurrbart. Felix maakte in de jaren tachtig enige indruk op het middenveld, maar meer nog in de Bennie Wijnstekers look-a-like-competitie. Dat zijn natuurlijk serieuze minpunten voor Felix, maar wat vóór hem pleit is dat Felix ook lang ná zijn voetbalcarrière met snor is gesignaleerd.
Beoordeling: ****

 

7. Dick Schoenaker
Noeste middenvelder en snordrager in hart en nieren. Toch blijken er ook foto’s in omloop waarop Dick snorloos door het leven gaat. Tikkeltje jammer; doet afbreuk aan hoe we ons Dick graag willen herinneren. Hoewel het er op de foto verre van overtuigend uitziet, is Dick toch een van de weinige Ajaxspelers die je direct associeert met de voetbalsnor.
Beoordeling: ****

 

 

8. Aron Winter
Sympathieke middenvelder wiens snor een hoog Frank Rijkaard-gehalte had. Maar who cares, want wie wil er nou niet een Frank Rijkaard-snor?
Beoordeling: ***

 

 

9. Peter van Vossen
Aalvlugge Ajax-Zeeuw. Verbaasde iedereen bij Ajax door in het jaar 1993 op de perspresentatie te verschijnen met een mislukte versie van de jarentachtig-Feyenoord-snor. Misschien dat het mede daardoor geen al te gelukkig huwelijk werd tussen Peter en Ajax.
Beoordeling: *

 

 

10. Hennie Meijer
Hennie stond vooral bekend om zijn imposante achterwerk, of zeg maar ‘kont’, waarmee hij tegenstanders knap van de bal hield. Ook de snor van Hen mocht er best zijn. Tegelijkertijd moeten we eerlijk en kritisch zijn: prima snorretje, maar niet meer dan dat, onder de neus bovendien iets te veel weggeschoren.
Beoordeling: **

 

 

11. Rob de Wit
Legendarische vleugelaanvaller met legendarisch Oranjedoelpunt achter zijn naam (Hongarije uit) en een handjevol snorharen op zijn bovenlip. Zijn snor is vooral ‘sympathiek’.
Beoordeling: ***

 

 

 

Tot slot de trainer. Dat is uiteraard Aad de Mos, een natuurlijke snorrendrager en een garantie voor succes op het snorrenfront. Aads schitterende snor kan met gemak de strijd aan met die andere bekende coachsnor, de borstel van Guus Hiddink. Pluspunt: Aads snor zakt naast de mond smaakvol nog iets naar beneden af.
Beoordeling: *****

Voor de duidelijkheid: Ajax-spelers die hun snor lieten vergezellen door een baard (Barry Hulshoff) en Ajax-spelers die hun snor droegen boven een ander voetbalshirt (Leo van Veen bij FC Utrecht, Simon Tahamata bij Feyenoord) kwamen niet voor dit elftal in aanmerking.

Snordragende spelers over het hoofd gezien? Laat het ons hieronder weten; volgend jaar is het immers weer movember. Dan ook een voorpublicatie uit het wetenschappelijke onderzoek ‘Hoe snordragende voetballers populaire cult heroes werden onder jonge, hippe, hoogopgeleide voetballiefhebbers in (sub)urban areas’.

Een bijdrage van onze stagiair Maurice.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Movember: de elf meest memorabele Ajax-snorren

  1. Nico

    Een verhaal over snorren, zonder het woord ‘porno’. Ik vind het knap.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.