Ajax-fanzine na 16 jaar weg door vergunningensoap?

Het Ajax-fanzine De Meersche Helden gaat mogelijk verdwijnen. De supporters mogen het blad na zestien jaar ineens niet meer bij de Arena verkopen omdat ze niet beschikken over een vergunning, die bij navraag niet blijkt te bestaan.

Vaste bezoekers van Ajax-thuiswedstrijden kennen De Meersche Helden wel, of hebben anders in ieder geval de verkopers wel eens bij de Arena gezien. Nu heeft Stadsdeel Zuidoost na jaren ineens ontdekt dat het verboden is om bij het stadion blaadjes te verkopen.

In april werden de verkopers door een eenheid van de Milieupolitie gesommeerd hun werkzaamheden onmiddellijk te staken, omdat ze geen vergunning hadden. Er volgde een ‘officiële waarschuwing’.

Niet-bestaande vergunning aanvragen
De Ajax-supporters deden vervolgens braaf een aanvraag voor een vergunning, maar die bleek vervolgens niet te bestaan. Woordvoerder Eric Weber van Stadsdeel Zuidoost verklaart het in Metro:

‘Er bestaat geen vergunning voor het verkopen van een blad op straat. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat commercieel flyeren verboden is. Omdat De Meersche Helden geld voor hun fanzine vragen is het verboden om bij het stadion hun blad te verkopen.’

‘Geen reet’
Wel is het natuurlijk raar dat de verkoop jarenlang wel werd toegestaan. Weber zegt dat het de gemeente wellicht nooit is opgevallen: ‘Als er zes mensen staan te verkopen in een enorme mensenmassa, is dat moeilijk te zien.’

Voor De Meersche Helden is de vergunningenheisa intussen een drama. Alle medewerkers zijn Ajax-fans en werken vrijwillig mee. Zoals een medewerker op AT5 zei: ‘We verdienen er geen reet mee, we maken geen rommel, we doen helemaal niks.’ Al het geld gaat normaal gesproken naar supportersgerelateerde zaken als spandoeken en het standbeeld voor Bobby Haarms.

Andere opties
Het stadsdeel sluit desondanks uit dat de verkoop wordt gedoogd. De mensen achter De Meersche Helden (dat zes keer per seizoen verschijnt) bekijken nu andere opties om het blad te laten blijven bestaan. Er zijn plannen om het tijdschrift voortaan in de Arena te verkopen of om supporters om een vrijwillige bijdrage te vragen.

Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Ajax-fanzine na 16 jaar weg door vergunningensoap?

  1. Mexx

    BELACHELIJK

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.