‘Eerst zag ik de halfblote dame, toen Peter Hoekstra’

Peter Hoekstra

ONTMOETINGEN MET AJAX-STERREN, een serie over intrigerende ontmoetingen met Ajacieden in het wild. In deel 3: Peter Hoekstra. 

Mijn ontmoeting met Peter Hoekstra dateert uit begin 1996. De blonde linksbuiten had kort daarvoor de (licht omstreden) overstap gemaakt van PSV naar Ajax.

Trainer Louis van Gaal had Hoekstra uit Eindhoven gehaald ter vervanging van de zwaargeblesseerden Marc Overmars en Martijn Reuser. Bij PSV had Hoekstra de concurrentieslag verloren van Boudewijn Zenden en hij aaste op eerherstel in Amsterdam.

Ik ontmoette de destijds 23-jarige Ajacied in een filiaal van de Albert Heijn in Amsterdam-Oost. Een AH-vestiging die inmiddels niet meer bestaat, wat het historische gehalte van deze ontmoeting alleen maar groter maakt.

Slippers
Bijna alle benodigde boodschappen zaten al in mijn mandje en ik was mij aan het oriënteren op de diepvriesproducten, toen ik een stuk verderop een lange blonde jongen door de AH zag lopen. Hij viel op doordat hij een blauwe trainingsbroek en slippers droeg, met daarin witte sokken.

Een typische vrijetijdsoutfit van een profvoetballer dus, en al snel realiseerde ik me: dat is Peter Hoekstra! Die vroeger tamelijk vervelende maar technisch begaafde PSV’er die sinds kort bij Ajax speelt! Goh, bij mij in de AH, dan woont ‘ie vast in de buurt.

Met een slimme beweging dook Hoekstra de vrije ruimte van de zuivelafdeling in, waardoor ik hem niet meer zag en me weer kon concentreren op de viandellen en de röstirondjes.

Blosjes
Een paar minuten gingen voorbij zonder verdere hoogtepunten en ik meldde mij bij de caissière. Ik legde mijn artikelen op de kassaband en wilde net het kartonnetje pakken dat het einde markeert van mijn deel van de boodschappen, toen ik zag wie er achter mij stond: het was wederom Peter Hoekstra!

Ik zette het afscheidingskartonnetje neer en knikte vriendelijk naar Peter, die zoals wel vaker licht rossige blosjes op zijn wangen had. Hij knikte zakelijk maar niet onvriendelijk terug. Vervolgens begon hij zijn artikelen op de loopband neer te leggen.

Het waren drie artikelen die Peter Hoekstra achter mijn afscheidingskartonnetje plaatste. De eerste twee kan ik me niet zo goed meer herinneren (het is 16 jaar geleden) maar ik dacht dat het om een pak melk ging en iets van een müsli-reep of een pak thee. Ik weet niet meer precies, want ik werd nogal afgeleid door het derde product van Peter.

Halfblote dame
Achteloos legde de Ajax-linksbuiten namelijk een exemplaar van de Penthouse op de rolband. Met toch lichte verbazing zag ik eerst de halfblote dame op de cover, vervolgens keek ik naar Peter Hoekstra. Ik dacht even aan een leuke opmerking als ‘geen doosje punaises vergeten?’, maar wist me gelukkig te beheersen.

Peter keek wat nikserig in de rondte en had niets door van wat zich bij de klant voor hem afspeelde. Ook zal de latere Oranje-international zich niet hebben gerealiseerd dat deze ontmoeting ooit nog eens op internet zou worden vastgelegd.

 

Dit was deel 3 uit  de serie ‘Ontmoetingen met Ajax-sterren’.

Lees ook:

Deel 1: Louis van Gaal. ‘Louis van Gaal vernederde mij tegenover het hele team’

Deel 2: Frank Rijkaard. ‘Frank Rijkaard stak een sigaret op en knikte vriendelijk’

Volgende keer: een opvallende ontmoeting met Luis Suarez.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.