Column: Inkopen, Verkopen en Barcelona

Als sinds mijn jeugd is de Ajax liefde, mij met de paplepel ingegoten. Een liefde die wel eens wat rimpels, en soms zelfs scheurtjes oploopt. Maar altijd is die rare liefde toch weer sterker dan mijn irritaties, onbegrip en boosheid. Het ene seizoen is het top, en soms was het ook helemaal niks in Amsterdam. Wat dat betreft zijn de afgelopen jaren nogal rimpelig, en ben ik samen met mijn Ajax toe aan een plastisch chirurg. 

Nu is er bij mij nog een voorliefde die Barcelona heet. waarschijnlijk vanwege het feit dat deze ploeg altijd het voetbal speelt dat wij voor ogen hebben. Als tweede liefde ben ik uiteraard ook van deze fanclub lid, want je ploeg steun je niet alleen door aanwezig te zijn. Drie jaar geleden zijn we dus op reis geweest naar Barcelona met de Barcelona Fanclub Nederland.

Deze Penya bestaat uit mensen die voor diverse clubs in Nederland zijn, dus tijdens de reis genoeg aanspraak en discussies over onze eerste liefdes.  Dat toen het verval van onze club al in volle gang was, werd mij duidelijk door de spot waarmee sommige over Ajax spraken. Soms kon ik niet eens een weerwoord geven, want helaas is de waarheid soms hard!

Mijn Ajax was toch wel een lachertje als het ging om spelers te verkopen, en ze daarna doodleuk weer terug te kopen voor teveel geld. Er zijn helaas voldoende voorbeelden te noemen dus ik zal ze hier niet opsommen. Dat Ajax het beter uit eigen jeugd kan doen is voor iedereen duidelijk. Dat wij af en toe een topper, of een in potentie wordende topper kopen is ook vrij normaal. Eigen jeugd kent het systeem en heeft geen tijd nodig om een taal te leren. Daarbij zijn ze geld waard, wat onze dure huishouding ten goede zou komen.

De afgelopen jaren zijn onze echte toppers uit pure nood verkocht. Want ja Het C.L. lichaam met Europa league inkomsten hou je niet jaren vol.Maar als ik nu het nieuws weer hoor wie er weg moeten en mogen, dan vraag ik mij af of Ajax wel leert van zijn fouten. Je knip trekken om een speler te halen is soms ook echt nodig, maar haal dan voor vrij weinig een oud gediende die je ook versterkt.

Gelukkig geeft Jol nu wel aan dat hij alleen koopt als het een echte versterking is. Voor Demy de Zeeuw is dit ook opgegaan, want ondanks dat ze bij AZ roepen dat hij het niet is heb ik vertrouwen in Demy.

Dat er nog iemand bij moet naast Luis mag toch wel duidelijk zijn, en dat Wielaert toch niet de gewenste versterking is met ervaring is ook vrij duidelijk. Maar wie wil er nou naar een ploeg die Europa League speelt zou je denken. Nou das vrij makkelijk te beantwoorden dacht ik zo. Twee weken geleden riep Marcus Berg ineens dat Ajax nog steeds heel groot is in Scandinavië, dus Ajax doe er je voordeel mee!

Was Berg niet dat speciale talent waar wij wel geld aan uit hadden moeten geven? Of doe ik dan aan top scoorders lijst journalistiek, zoals Co dat zou noemen. Hij, onze Co die gisteren compleet de vloer aanveegde met ons aller Ajax. En op vele vlakken moest ik net als in Barcelona toen,  ook Co nu gelijk geven. Waarom kan ons clubje nou niet gewoon normaal scouten, en diegene die wij in huis hebben naar de top brengen.

Soms heel soms, wil ik eigenlijk weg kruipen naar Barcelona. Veilig voor al die anti Ajax gevoelens van mensen. Die haat en frustratie omdat de andere clubs het nooit zullen evenaren. Lekker op de Ramblas lopen met je shirtje met handtekeningen van Barcelona spelers. Spaanse gezinnen die je shirt willen kopen, en met je op de foto willen. En alleen maar omdat je voor hun clubje bent, en de handtekeningen draagt van hun spelers.

Als ik dan nu naar de selectie van Barcelona kijk, zie ik daar twee van mijn oude helden. Zlatan die bij ons ook gewoon een jaar klote presteerde. Maar daarna wel in staat was een club te laten beven als ze naar de Arena moesten. Maxwell die helaas zijn laatste jaar bij ons zijn knie in de soep had. Man wat zou ik graag weer eens juichen voor zulke mooie voetballers. Ze kwamen naar Ajax als onbekend, en kijk waar ze nu staan. Heel Europa is doorspekt met oud Ajax spelers. Ajax is nog steeds een grote naam in Europa, maar voor hoe lang?

En wij wat doen wij nu, wij kopen nu middelmaat van overgewaardeerde clubjes uit Nederland, met heel soms een topper zoals onze Luis. Nee mijn Ajax moet nodig naar de plastisch chirurg, het is tijd om oud en los hangende vellen strak te laten trekken.  Niet nog een rapport, nee opereren moeten ze. Zodat ik in en op  de toekomst nog steeds kan zeggen “Ajax is mijn club, kop omhoog, borst vooruit, wij zijn Ajax!”

Rood Loeder

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

30 reacties op “Column: Inkopen, Verkopen en Barcelona

 1. PSV

  Ajakkes en liefde? De meest arrogante club, en liefde? De club die nog geen krant van een dakloze zouden kopen omdat ze bang zijn om vies te worden, kent liefde? In mijn ogen is er niets moois aan Ajax, de prijzen zijn leuk, maar waar is de vriendschap? Weten ze bij Ajax dan niet dat vriendschap de sleutel tot succes is.

  PSV zal altijd mijn club zijn, en ik zou niet inzien waarom PSV een stomme club zou zijn? Dan maar lompe boeren, iedereen is welkom bij PSV. VRIENDSCHAP dat is het verschil tussen PSV en Ajakkes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ajax Amsterdam

   Hahahahaha domme gloeilamp dat je der bent. Wees nou maar blij ouwe Phillips slaaf. Dat deze columnist liefde heeft voor Ajax en het zo in woorden uitdrukt, daar kan jij nog iets van leren. Ga lekker terug naar dat Fons Sporen blog van je.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PSV

    Ik heb niet eens een blog. Kijk dat bedoel ik nou met typisch iets voor Ajacieden. Maar hé, als jij je beter voelt dan een philips medewerker, gooi dan ook die philips spullen maar je huis uit. En alle voorwerpen waarbij philips een aandeel heeft gehad. Heb je vroeger toevallig ooit een video-recorder gehad? om maar even een voorbeeld te noemen.

    Ik ben liever een gloeilamp dan arrogant.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

     Moet ik PSV nu al dankbaar zijn voor de video recorder…??? Philips kwam met het systeem 2000, en dat is geflopt!!! Mooie vergelijking, kerel!!

       /   Beantwoorden  / 
  2. Ron

   Ja, liefde. Heb jij bij PSV nooit van gehoord?? Waar baseer jij die arrogantie nou op? Geef nou es een gericht antwoord, ipv dit soort loze kreten!
   In JOUW ogen, zeg je. nou, ik zie helemaal niets in PSV. kijk es naar Affelay. Een goeie voetballer maar o zo arrogant. Of Simons, Lazovic en de hoogts irritante Ooijer. Dus begin jij nou niet over arrogantie!
   Alleen al hoe jij Ajakkes schrijft. Jij voelt je meer dan ons, en dat is arrogantie. Liefde voor de club heb je gewoon. JIJ voor jouw club, ik voor de mijne. Respecteer het gewoon!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Bas

  Leuk stukje. Schetst voor een groot deel dezelfde gevoelens als ik heb momenteel…

    /   Beantwoorden  / 
 3. robby

  Heerlijk stukje…..

  Ik hoop dat al die rare snuiters uit 020 zich zo gaan voelen.

  Als ze zich al niet allemaal al zo voelen na al die armzalige jaren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ron

   Een mooi ‘nederig’ stukje ja, geen enkele arrogantie!!!

     /   Beantwoorden  / 
 4. robby

  Arrogantie is de rest van de clubs uit nederland overgewaardeerd noemen.

  Misschien wel dom ipv van arrogant.

  Wie heeft de laatste prijs in europa gewonnen?

  Vreemd figuur dat rooie loeder.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ron

   Wanneer noemt een Ajacied de rest overgewaardeerd?? Hoor je mij niet zeggen. En de plaats waar wij staan laat dit ook niet toe. Pas als wij weer ongeslagen kampioen worden, de top 3 (4) weer wegspelen mogen wij onze grote mond weer opentrekken!

     /   Beantwoorden  / 
   1. robby

    Het staat toch duidelijk in het bovenstaande stuk te lezen (niet jou woorden idd) staat duidelijk vermeld dat ik het over de tekstschrijver heb.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

     Dan lees je het niet goed. Duidelijk is dat ten 1e hier niet alle ploegen bedoeld worden. En het gaat om de verhouding van Ajax toen en Ajax nu. Vroeger werden spelers in een vroeg stadium gescout, en nu ga je bij de mindere concurrentie kijken, wat tot gevolg heeft dat je eigen niveau daalt. Dat heeft niks met arrogantie te maken!

       /   Beantwoorden  / 
 5. Ernie

  ajax is een en al arrogantie,een over de paard getild nepvolk

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ron

   Ja hoor tuurlijk. En zo goeie argumentatie!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Ron

   over dé paard?? hihi…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Boeskoolvak120

    Over het paard,hihihihihihihihihihihi,

      /   Beantwoorden  / 
 6. Ernie

  Over het paard,hihihihihihihihihihihihihihihi,
  Ronnepon

    /   Beantwoorden  / 
 7. Ron

  Dank u, taalpuristen!!!!! :-) (hihihi)

    /   Beantwoorden  / 
 8. robby

  Dank aan een speler van een overgewaardeerd clubje uit groningen.

  Overigens de enige speler bij ajax die het spel nog beetje om aan te zien maakt.

  Er wordt wel degelijk door de tekstschrijver gekotst over de rest van de clubs uit Nederland.

  Ik citeer: En wij wat doen wij nu, wij kopen nu middelmaat van overgewaardeerde clubjes uit Nederland, met heel soms een topper zoals onze Luis

  Och wat zijn ze allemaal blij met de zeeuw van dat overgewaardeerde clubje.

  Ajax is achterhaald en zal NOOIT meer de oude worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Karim

   Jij bent niet goed man.
   Waar kotst de schrijver over de rest van Nederland dan, maar jij kotst wel over de schrijver heen.
   Door welke kleur bril lees jij dit want je klinkt echt heel gefrustreerd namelijk, hebben ze een speler van jou club gekocht? (misschien de Zeeuw)
   Het is juist zoals Ron schreef, een nederig stukje met alleen maar realiteit.
   Volgens mij hoor jij hier niet thuis met zulke reacties.
   De Zeeuw is een prima aankoop van ajax, dat heeft niks met AZ te maken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. robby

    Ik ben wel degelijk goed, hou het even fatsoenlijk als je wilt.

    Jou tekst druipt flink wat frustratie vanaf.

    Ik kijk niet door een bepaalde bril, ik ben gen az supporter.

    Je kan niet lezen.

    jou probleem

      /   Beantwoorden  / 
    1. Karim

     Waar ben ik niet fatsoenlijk dan?
     Je kan toch niet ontkennen dat jij de schrijver van de tekst persoonlijk afzeikt.
     Kijk dat is onfatsoenlijk, dus dat is ook van jou het niet goed lezen van je eigen teksten.
     Dus als je de teksten niet kan waarderen wat doe je hier dan?
     En als je geen AZ supporter bent snap ik je frustratie helemaal niet, tenzij je voor Groningen bent.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Ron

   Daar zit dus ook het probleem bij Ajax! Talenten lopen (te) vroeg weg, en afhankleijk geworden van een speler van een ploeg die in het verleden niets te vertellen had bij Ajax, want Ajax was groot en machtig in en buiten Nederland.
   Wij waren trots dat Ajax groot was met eigen talent en een stukkie scouting. Nu worden onze groeibriljanten door grote clubs in Europa, die vaak op de bank zitten te verpieteren. Met als gevolg dat je uit ‘armoede’ in de eredivisie moet gaan shoppen. Dat je Perez en de Zeeuw bij je concurrent moet gaan kopen. EN hoeveel van die aankopen mislukken vervolgens? Das frustrerend ja, net zo frustrerend als het voor Ajax is om spelers naar Real en ander clubs te zien gaan. Helaas is het voetbal zo veranderd….

     /   Beantwoorden  / 
 9. robby

  Tekstschrijver kan commentaar verwachten als ie een stukje schrijft.
  En ja ik ik pak hem op zijn zielige gefrustreerde tekst ja.

  Een reactie hoort erbij.

  Ik ben hier klaar mee.

  Je bent echt heel dom.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ron

   Commentaar moet zeker kunnen, maar reageer dan wel reëel en met respect. EN kijk niet alleen door je eigen bril, want anders blijf je denken dat alle Hollanders op klompen lopen, en dat Ajax een arrogante club is…

     /   Beantwoorden  / 
   1. robby

    Het gaat mij om maar een opmerking.

    En dat is die van overgewaardeerde clubjes in nederland.

    Niets frustratie.

    Het is een respectloze opmerking naar andere nederlandse clubs die niet had gehoeven in het stuk.

    Of moet ik voorbeelden gaan noemen hoe hij het anders had kunnen formuleren.

    Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

     Dat leg ik dus net uit! Maar als jij aan je eigen mening blijft vasthouden moet je dat vooral doen! Of ben ik nu ook arrogant?

       /   Beantwoorden  / 
   2. Ajax blogger

    Beste Ron, Robby en Karim,
    Het stukje is mijn mening lees het zoals je wilt, mijn mening blijft toch wel staan.
    Daar doet geen enkele reactie hierboven afbreuk aan.
    Al zal dit ook als arrogant worden bestempeld!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

     Maar dan zal elke column als arrogant bestempeld kunnen worden. Helaas zo kortzichtig. Als ik roep: We moeten winnen van Heracles, dan is dat al arrogant en respectloos voor de tegenstander? Nee toch. We moeten ook winnen, zijn we aan onze stand verplicht, maar daar doe ik Heracles toch niet mee te kort…

       /   Beantwoorden  / 
    2. Ajax blogger

     Ja daar heb je kans van Ron.
     Alleen zal ik er geen nachtje slechter door slapen hoor.
     Iedere mening is er één, dus ook een reactie op die column.
     Zolang het netjes blijft zijn reacties alleen maar inspiratie tot meer!
     En ja wij MOETEN winnen van Heracles.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.