Oranje: Was vroeger alles echt zoveel beter?

Voetbal-journalist Jaap Visser heeft iedere week een aardige column in de Spits. Opvallend vaak ben ik het met zijn beweringen en uitspraken eens. Zo niet deze week. Zo beweert Visser in zijn column dat het hedendaagse topvoetbal, en dan met name de interlands van het Nederlans Elftal, zo tegen valt omdat hij is opgegroeit met het vrolijke voetbal uit het tijdperk Cruijff. In dat tijdperk, zo stelt Visser, hadden voetballers nog tijd en ruimte om leuke dingen met de bal te doen, en op hun gemak een aanval op te zetten. 'Het vermaak van toen heeft zich in ons vastgezet als de norm en daarbij vergeleken vinden we er tegenwoordig niet zo veel meer aan', aldus Visser. Wat een onzin!

Natuurlijk hadden de voetballers van vroeger meer tijd en ruimte. En een voetballer als Cruijff, tsja, die kom je eens in de honderd jaar tegen. Als je geluk hebt. Maar wil dat dan gelijk zeggen dat het voetbal van toen zo veel beter was dan nu? Naar mijn mening niet. Het snelle combinatiespel van ploegen als FC Barcelona en Arsenal vind ik ook prachtig om naar te kijken. Als deze ploegen spelen is het voor mij nog steeds genieten. Wel moet ik bekennen dat dit soort ploegen tegenwoordig de uitzondering op de regel vormen. 

Ik vind het jammer dat Visser onder het mom 'vroeger was alles beter' zo gemakkelijk voorbij gaat aan het geweldige voetbal dat het Nederlands elftal op het WK van 1998 en het EK in 2000 speelde. Het voetbal van toen was niet veel anders dan nu en toen kon er wel aanvallend en aantrekkelijk gespeeld worden. Waarom nu dan niet?

Ik vind het onzin om steeds maar weer te wijzen naar die geweldige jaren 70. Daarna is er ook heus nog wel goed gevoetbald. Over twee jaar zijn de Sneijders, Van Persies, Van der Vaarts, Robbens en Babels op hun top en kunnen we misschien weer echt gaan oogsten.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Oranje: Was vroeger alles echt zoveel beter?

  1. M. van Beek

    Ik heb die ploeg van vroeger altijd wel gevolgd, met spelers als Hanebel, van Winderik, Polhuis.
    De bal kort aan de voet en dan de lange pass naar voren, ik vond het schitterend om naar te kijken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.