Oranje op goede weg: Ajax-gehalte verder omhoog

Met een aanzienlijk hoger Ajax-gehalte heeft het Nederlands elftal het WK-kwalificatieduel tegen Hongarije overtuigend gewonnen: 4-1. Dat was vooral te danken aan Ajax-back Ricardo van Rhijn, die de (enige) Hongaarse sterspeler Balázs Dzsudzsák uit de wedstrijd speelde.

Van Rhijn, de enige echte Ajacied in Oranje, was tevreden over het resultaat. Hij had het na afloop over een ‘goed gevoel’, hoewel het nog wel ‘onwennig’ was en er ‘vrij veel onnodige fouten’ werden gemaakt.

Vooral het uitschakelen van oud-PSV’er Dzsudzsák was een grote verdienste van de Ajax-verdediger. De opvallend gecoiffeerde Hongaar scoorde weliswaar, maar dat doelpunt kwam voort uit een door Feyenoorder Jordy Clasie veroorzaakte penalty. Dzsudzsák vierde de treffer wel op een manier alsof hij Hongarije voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen had gemaakt.

‘Goed gevoel’
We laten Ricardo van Rhijn maar even zelf aan het woord. Ricardo, hoe ging het?

 

Het is natuurlijk geen toeval dat Oranje tegen Hongarije beter speelde dan tegen Turkije. Hoe zat het met de AGbO-index, het handige meetinstrument dat de prestaties van Oranje verklaart aan de hand van het Ajax-gehalte?

Hon-Ned: Stekelenburg, Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi, Willems, Strootman, Clasie, Sneijder, Narsingh, Van Persie, Lens.
AGbO-index: 27,3 procent.

Wat zegt dit? De Rekenmeester: ‘Je ziet dat er tegen Turkije werd gestart met een AGbO van 18,2. Dan is dit al een stuk beter, hoewel Louis van Gaal nog altijd een stuk lager zit dan zijn voorganger Bert van Marwijk. Je ziet wel dat Van Gaal na rust met het inbrengen van Huntelaar de index laat oplopen naar 36,4. Dan zie je ook dat Oranje nog beter ging spelen. Sneijder heerste op het middenveld, Stekelenburg verrichte een wereldredding en Huntelaar scoorde.’

Heel andere wedstrijd
En hoe zat het dan met de FBI (de Feyenoord Beperkings Index, red.)? ‘Dat was heel opvallend. De FBI begon vrij hoog met 36,4. Dat leidde in de persoon van Clasie meteen tot een penalty, en eigenlijk had er nog een strafschop en misschien wel rood voor Clasie moeten volgen. Dan speel je natuurlijk meteen een heel andere wedstrijd. Na rust zie je dat de FBI afneemt naar 27,3 terwijl de AGbO verder oploopt. Daarmee nam de zekerheid van een goed resultaat voor Oranje ook verder toe.’

Heel interessant weer. Bedankt voor de analyse en tot volgende maand!

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

17 reacties op “Oranje op goede weg: Ajax-gehalte verder omhoog

 1. H

  Heeft een (oud)ajacied invloed gehad op deze wedstrijd?

    /   Beantwoorden  / 
 2. silver account

  wat missen ze bij ajax die belg,echt wel! met of zonder jantje v is een wereld van verschil. over een paar weekjes thuis tegen twente dan ben ik benieuwd hoe ze zich houden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mark78

  silver account ik ook, tot nu toe heeft Twente enkel zwakke tegenstanders gehad, ik ben benieuwd hoe ze zich houden tegen sterkere tegenstanders.

    /   Beantwoorden  / 
  1. twenteforever

   Mark ,wat heeft jouw Ajax dan voor betere tegenstanders gehad ??? Noem er eens een op ? Nee dus gewoon vergelijkbaar met mijn club .ze hebben zelfs de grootste moeite met een Rkc ! Vrees voor jouw club een grote afgang danwel kansloze missie in de europacup .

     /   Beantwoorden  / 
 4. Mark78

  Twenteforever, Ajax heeft Az gehad en Heerenveen uit. Twente heeft Groningen, Nac, Nec, VVV en Willem II gehad. Dus niet bepaald vergelijkbaar. Jij zegt ze hebben de grootste moeite met RKC? Je bedoelt de club die momenteel boven alle tegenstanders van Twente staat die ik net genoemd heb? Ik zeg niet dat Twente een slecht elftal heeft, maar ze zijn niet echt getest. Europees zal het niet meevallen inderdaad. Het is belachelijk dat Braga in een hogere pot zit dan Ajax en het is ook vreemd dat Ajax voor het derde jaar op rij tegen Real moet. Ze zitten in een poule met de landskampioen van Duitsland, Spanje en Engeland. Maar goed ze hebben niets te verliezen, en ja over kansloze missie gesproken, dat geldt voor elke Nederlandse club lijkt me. Als de UEFA weigert in te grijpen, Real heeft een torenhoge schuld maar kan ongelimiteerd spelers kopen en Manchester City heeft een Oliesjeik als suikeroom. Wat moet je daar als Nederlandse club tegen beginnen met een begroting die minder is als de duurste speler daar?

    /   Beantwoorden  / 
  1. jarno

   RKC kan je niet onderschatten. vergeet niet dat PSV ervan heeft verloren. als ik mij niet vergis gaat de uefa/fifa vanaf volgend jaar iets aan de “suikerooms” doen. ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen. ik denk niks. steek de uefa/fifa en paar miljoen in handen en niemand weet meer iets.

     /   Beantwoorden  / 
  2. twenteforever

   de eufa heeft boter op het hoofd ,durf het gerust een corrupt zootje te noemen .Hier in Nederland moet elke club voldoen aan de financieele huishouding anders …. En in bv Spanje ,Engeland ,Italie kunnen ze ongegeneerd maar kopen en dikke schulden maken . Voeg daarbij de oliedollars of het aardgasgeld en voila hier ben je kansloos .
   Wat Twente tegen VvV betreft heb je gelijk dat was een mazzeltje .Je noemde wel Heerenveen als zijnde moeilijke tegenstander welnu dat is a.s zondag aan de orde om te bewijzen dat het niet zo is .Ik voorspel dat vriend Marco de kerstdagen daar niet haalt met dat zootje .Uiteraard hoop ik ook dat jouw ajax verder komt ,alleen al voor de rest van de competitie spannend te houden .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mark78

    Twenteforever, Ajax heeft het slecht gedaan tegen Ado. Ik snap niet dat ze niet dezelfde instelling op konden brengen als tegen Borussia. Ze hadden gewoon een gelijk spel of meer over de streep kunnen halen tegen de kampioen van Duitsland. Een ploeg die een miljoenenploeg als Bayern zowel in de competitie als in de beker achter zich kon houden. Ook Twente heeft fantastisch gepresteerd tegen de huidige nummer drie van Duitsland waar ze gewoon hadden moeten winnen. Wat Peter zegt, de balans kan pas opgemaakt worden na de eerste helft van de competitie. Ik vind dat Twente nog steeds niet echt getest is, ze hebben vandaag wel gewonnen door wederom een weggegeven penalty, maar het was niet echt overtuigend en ook geen topwedstrijd. Ik hoop ook dat Twente het goed blijft doen zodat de competitie spannend blijft. We zullen zien…….

      /   Beantwoorden  / 
    1. twenteforever

     MARK deels kan ik het met je eens zijn ,alleen waar je de gratis (kado?) penalty weghaalt is me een raadsel .nee al tig keer bekeken dit was een 100procent pingel hoor .Als je eerlijk moet zijn had Zomer daarvoor zn tweede kaart moeten hebben maar ja de scheids gozeebujuk (schrijf expres fout!)deed net of ie gek was.Dit wordt ook een irritant ventje die denkt dat ie er is ,ook de hemel in geprezen! nou nee een kwal eerste klas !

       /   Beantwoorden  / 
     1. Mark78

      Nee Twenteforever met een weggegeven penalty bedoel ik een domme fout van een verdediger, net als bij VVV. Dit was geen fout van de scheidsrechter, het was uiteraard een penalty, maar onnodig weggegeven waardoor Twente kon profiteren. Gozubuyuk was inderdaad niet best, ik vond Makkelie ook afschuwelijk slecht vandaag. De commentator zei het al, maar hij doorzag blijkbaar niet dat Poepon ongeveer 15 keer hetzelde truucje uithaalde. Gewoon tegen een verdediger aanlopen en vallen, en lulletje Makkelie gaf iedere keer een vrije trap. Dat zijn nou onze topscheidsrechters. Waarom fluiten ze ook weer geen internationale topwedstrijden of grote toernooien? Oh ja dat komt waarschijnlijk omdat ze zo goed zijn???

        /  
    2. twenteforever

     oke Mark ik had t f anders gelezen over de pingel . daar heb je gelijk in ,maar ja als de verdediger niks doet is Guiterrez weg met de bal en is het ook raak .de scheidsen vandaag ???die turk bij ons ?klooio ,dan MAGHEMNIE OOK EEN KLOOIO ,en die Liesveld? blinde klooio ik denk dat hij morgen een vette cheque op de voordeur mat vindt met briefje erbij >>>Richard ..bedankt ! kortom een goede Nederlandse scheids is er niet !allemaal scheithuizen of euroverzamelaars .

       /   Beantwoorden  / 
 5. Peter

  Yep,je weet Twente dat wij goed door 1 deur kunnen maar wat Mark hierboven zegt heeft hij honderd procent gelijk in.Ajax heeft in de competitie wel iets lastigere tegenstanders gehad dan Twente.Rkc is geen hele slechte ploeg alleen kwamen ze naar ons toe met als 1 doel en das verdedigen en op de counter.Dan moet je geduld hebben en het gaatje vinden.Je weet zelf ook wel dat jullie tegen VVV gewonnen hebben door een strafschop van Fer in de 92e minuut dus soms heb je ook een beetje geluk nodig.Blijft buiten kijf dat jullie inderdaad alles gewonnen hebben tot nu toe,maar vergeet niet dat er straks een lastige reeks ook voor jullie aankomt.In de winterstop kunnen we straks wat beter de balans opmaken van hoe onze clubs ervoor staan.Wat de championsleague betreft,in deze poule des doods heeft geen 1 nederlandse club wat te zoeken.Iedereen weet dat het veruit de zwaarste poule is en dat het budget van Real City en Dortmund vele malen hoger is dan bij ons.Daarom denk ik dat wij vrij kunnen spelen,we hebben immers niets te verliezen,we kunnen hier alleen maar winnen.Mocht Ajax derde in deze poule worden,dan is dat in mijn ogen gelet op het budget een wereldprestatie en persoonlijk sluit ik het niet uit dat dat gebeurt.Aan de andere kant moet je ook niet te blij zijn als we er meteen uitgaan want er is 1 belangrijk detail wat je vergeet.We kunnen best eerlijk zijn als het gaat om de titel,daar zullen Twente,Psv en Ajax uiteindelijk om gaan strijden.Iedereen weet dat Europees meedraaien vaak nadelige gevolgen heeft vd competitie ivm blessures,vermoeidheid enz.Ik verwacht Twente en Psv een ronde verder wat dus zou inhouden als wij eruit liggen dat wij ons op de titel voor de derde keer op rij kunnen focussen terwijl de concurrenten nog Europese verplichtingen hebben.Zo is het ook wel weer,snap je?
  Maar als Nederlander hoop ik gewoon dat alle Nederlandse clubs zover mogelijk komen in Europa aangezien het kinderachtig is om te hopen dat een club uit je eigen land eruit gaat tegen een buitenlandse club.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hahaha

   Mark78 let op wat je zegt want twenteforever is zo trots op z’n clubje hij denkt zelfs dat Twente groter is dan Ajax.

     /   Beantwoorden  / 
   1. twenteforever

    ah johh meen je dat ? zohooo. nou voorlopig is hetzo dat ik met Mark normaal over voetbal kan discusieeren ! Iets dat jij absoluut niet tot je beschikking hebt ,bij jou komt alleen kinderlijk gezwets en gewauwel uit .Dag dombo ,have a nice day !groetjes aan holmaat Paul dat is jouw niveau !!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hahaha

     Dat kunnen wij ook alleen als ik een klein beetje kritisch ben op jou clubje dan draai je al door en ga je blerren en schelden. Een voorbeeld Mark78 geeft een reactie op silver account over Twente makkelijke schema en je draait al een klein beetje door. En trouwens ik heb een eigen bedrijf en alle tijd van de wereld en jij moet ieder jaar soliciteren naar een baan als poepschepper of ergens in die richting dat is jou niveau.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Paul

     twentetje,,hetzo dat schrijf jj toch altijd als HETZE

       /   Beantwoorden  / 
    3. Paul

     twentetje,,weet je wat een glasharde fantast is,Joop,Jopie die op tv glashard zei,,er gebeurt morgen echt niets meer op transfermarkt.En wat zag men,de volgende dag liep een hele straat vol profvoetballers naar twente.Dat is de glasharde fantast.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.