Nederlands voetbal heeft punten keihard nodig

Geen punten, geen Europees voetbal

De afgelopen jaren heeft u het misschien al een paar keer gehoord op donderdagavond, uit de mond van Johan Derksen: “Het gaat heel slecht met het Nederlands voetbal”. Ook bij de NOS op zondagavond wordt dit vaak geroepen aan de tafel bij Jack van Gelder. Naast dat het ons verteld wordt zien we dat ook op het veld. Maar wat kunnen de de voetbalclubs, waaronder Ajax, daaraan doe?

Het antwoord ligt voor de hand: winnen. Maar de reden daarachter is een stuk gecompliceerder. Winnen in de poulefase van de Europa League is niet alleen goed voor de drie punten, belangrijker zijn de punten voor het coëfficiënt. De UEFA houdt een lijst bij met clubs en deelt punten uit aan wie wint en gelijk speelt, wie verliest, verliest dubbel want dat betekend ook geen punten voor het land.

De ranglijst van coëfficiënten is het belangrijkst van allemaal. Die bepaalt hoeveel een clubs een land naar het Europees voetbal mag sturen. Hoe hoger op de ranglijst, hoe meer clubs mee mogen doen. Nederland staat nu op de negende plek, net achter Oekraïne en een stuk boven België. Dat blijft niet lang zo want Nederland lijkt op weg naar een drama-seizoen. Met wat pech zou dit zelfs het slechtste seizoen ooit kunnen worden voor Nederland want op het moment staan we op 3.083 punten. Met nog 3 speelronden te gaan moeten de Nederlandse clubs vrijwel alles winnen om te voorkomen dat we nog verder op de ranglijst zakken.

Uw huisanalist heeft MS Paint gebruikt voor dit meesterwerk. Bron: www.uefa.com

Hoe slecht gaat het met het Nederlands voetbal op dit moment? Op dit moment staan we op de 25ste plek op de ranking voor dit seizoen. Onder landen als Azerbeidzjan, Slovenië en Wit-Rusland. Maar dat is nog niet het grootste probleem. De ranglijst wordt opgemaakt over de afgelopen vijf jaar. Laten we nou net in 2010-2011 en 2011-2012 net twee fantastische jaren hebben gehad waardoor we nu nog op die negende plek staan. Strepen we die weg dan staat Nederland op een 16de plek. Als we daar eindigen zou dat wel eens desastreus zijn voor het Nederlands voetbal.

Want een 16de plek zou betekenen dat we niet alleen een plek in de Champions League kwijt zijn, ook in de Europa League verliezen we dan een plek. Tot nu toe mag Nederland steeds 5 tot 6 clubs naar Europa sturen maar als we onder de 15de plek op de ranglijst zakken dan mogen nog maar 4 Nederlandse clubs Europa in. En als we onder de 9de plek zakken op de ranglijst, dan moeten beide plekken in de Champions League ook nog kwalificatiewedstrijden gespeeld worden om in de groepsfase te komen. En dat ging in de afgelopen jaren goed steeds fantastisch…

De punten worden berekend met rankings, clubverleden en nog meer ingewikkelde constructies waar ik u niet mee ga vervelen, maar het komt ongeveer neer op het volgende: winst in de Champions League levert meer punten op dan de Europa League. Winst is beter dan gelijkspel en bij verlies worden helemaal geen punten gegeven. De hoeveelheid punten hangt ook weer af van de fase waarin de competitie zich bevindt. Mocht u het wel interesseren hoe de punten berekend worden dan kunt u de uitleg hier vinden.

Met 9 wedstrijden te gaan in de poulefase zijn er nog weinig mogelijkheden over om er nog iets van te maken dit seizoen, als Ajax al maar een derde plek in de Champions League eindigt in de poule dan komen er nog twee wedstrijden bij. En elke wedstrijd is op dit moment meegenomen, want elke punt is op moment keihard nodig.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.