Bazoer vormt een risico voor Ajax

De afgelopen maand leek Frank de Boer de boel weer op rolletjes te hebben. Milik scoort eindelijk weer eens aan de lopende band. Viergever en Van der Hoorn achterin leek zo slecht nog niet en het middenveld stond aardig. Gudelj ging meer in de aanvallende rol zitten, wat de Serviër veel beter ligt, Bazoer ging daarentegen wat naar achteren om Van der Hoorn te ondersteunen. Et voilà! Sprankelend voetbal. Helaas voor Bazoer betekend deze verandering voor hem dat hij een stuk minder in het oog valt hierdoor.

Afgelopen weekend verspeelde Ajax voor het eerst sinds anderhalve maand punten en dat kwam deels doordat Bazoer een wat weg zakte. Hij speelde aardig maar voegde weinig toe. De middenvelder is wisselvalliger geworden sinds hij een halve linie terug is geschoven. En dat is goed te zien in de statistieken van Squawka.

Bazoer gaat op en neer de laatste tijd (bron: Squawka)

Bazoer gaat op en neer de laatste tijd (bron: Squawka)

In die periode scoorde hij twee prachtige doelpunten en maakt zijn succesvolle passes een sprongetje, tijdens de wedstrijd tegen NEC kwamen zelfs 91% van zijn passes bij een medespeler terecht. Maar wanneer we in detail kijken naar zijn passing dan zien we dat hij weinig verder komt dan kleine passjes breed en heel af en toe een passje in de diepte. Voor de wedstrijd van afgelopen zondag heeft hij 0 kansen gecreëerd. Sterker nog. Tot de wedstrijd tegen Feyenoord noteerde de datawebsite 18 gecreëerde kansen, maar in de laatste zes wedstrijden wist Bazoer maar één kans te creëren. Samen met de passing kun je zien dat de rol van Bazoer drastisch veranderd is.

Passing Bazoer NEC

Dat hij visueel wat weg zakt betekend niet dat hij ook in prestatie weg zakt. Bazoer mag dan een beetje flair kwijt zijn geraakt ten opzichte van het begin van het seizoen. We zien hem zelden nog als een generaal het veld over steken en het spel bepalen. Maar als controleur heeft hij veel meer invloed op hoe Ajax speelt. Zijn impact is duidelijk zichtbaar op het veld. Ajax speelt leuker voetbal, is dynamischer en de aanvallen zijn een stuk vloeiender nu hij meer in de opbouw speelt. Deze rol ligt hem misschien zelfs beter omdat hij Ajax minder draagt. Het risico is wel dat door wisselvalligheid van een jeugdige speler ook Ajax zelf een hier en daar puntverlies riskeert. Gudelj is wat dat betreft stabieler en de verdediging profiteert daar van. Tegen NEC waren Van der Hoorn en Viergever constant hun tegenstander kwijt en omdat Bazoer niet meeverdedigde ontstond er veel paniek achterin en maakte vooral Viergever en Dijks veel fouten omdat Gudelj geen ondersteuning kon geven.

Maar ja, het spel aan de andere kant gaat er wel op achteruit wanneer De Boer besluit Bazoer naar voren te schuiven en Gudelj weer terug te zetten. Komend weekend staat PSV – Ajax in de planning, wat gaat de trainer doen? Houdt hij de opstelling zoals die nu is en hopen op een goede wedstrijd van Bazoer? Of terug naar het degelijke maar saaie van voor de wedstrijd tegen AZ? Richting het eind van dit seizoen zal deze beslissing cruciaal zijn voor Ajax. Want Bazoer is op zich niet het risico, de keuze om hem voor de verdediging te zetten en niet Gudelj, daar kan bijvoorbeeld PSV misbruik van maken door de hele linkerkant van Ajax bloot te leggen.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.