‘Werkwijze Scheringa was regelrechte chantage’

Voetbalclub AZ zit in zwaar weer, en die lijkt voorlopig niet weg te gaan. zakenasswf_redjpg_0x000000_0xffffff_0xffffffNadat gisteravond bekend werd dat Ome Dirk zijn bank niet meer te redden is, komt Sportweek deze week met een zeer kritisch artikel. De mannen van Sportweek trekken een volgende stinkende kaas beerput open, over Dirk Scheringa maar dan door ex spelers van de club.

Het begint er dan ook langzaam op te lijken dat Ajax een concurrent minder gaat krijgen. Voor de Alkmaarders erg zuur natuurlijk, want na het debacle van de gebroeders Molenaar in het verleden, lijkt het ook nu weer mis te gaan in Almaar.

Het enige puntje van kritiek in het artikel, is het feit dat de betreffende spelers anoniem hun verhaal gedaan hebben. Als mooi voorbeeld hoe Ome Dirk te werk kon gaan was Oscar Moens. De zeer getalenteerde keeper is kapot gemaakt door Scheringa. En het is dan ook wachten op zijn openlijke verhaal inzake de DSB bank en spelerscontracten.

Hoe je ook over Scheringa denkt en zijn woeker bank, voor het voetbal in Nederland zou het jammer zijn als AZ echte klappen op zou gaan lopen. Een sterk AZ is voor de Nederlandse competitie goed, en waren in de afgelopen jaren toch mooie wedstrijden tegen AZ.

Waar ik nu dan ook vooral benieuwd naar ben is wat de Ajax supporters bedenken voor de wedstrijd van aanstaande zondag. Er zullen waarschijnlijk veel mooie spandoeken en t-shirts te zien zijn. En laten we hopen dat de spelers van AZ compleet in de war zijn van hun suikeroom.En Ajax zijn huidige stijgende lijn voort kan zetten in een winst in Alkmaar. Lees hier een artikel uit de spits van vandaag.

Voormalige AZ-spelers doen komende week in Sportweek een boekje open over de werkwijze van AZ-voorzitter en -eigenaar Dirk Scheringa (foto) in het verleden. Spelers en trainers werden gepaaid met lage hypotheekrentes, aandelenpakketten en allerhande verzekeringen waar ze allerminst beter van werden. “Mij werd een laag basissalaris aangeboden,” vertelt een ex-speler die anoniem wil blijven, “maar dat kon ik dan opkrikken met een aandelenpakket dat aan het einde van m’n contract 1 miljoen waard was. Op papier heel mooi, maar dat was nou net het probleem. Scheringa wilde die eindsom niet garanderen, er werd niets getekend, het was een mondelinge afspraak. Sommige spelers zijn daar met open ogen ingetuind, die stonden na drie jaar met lege handen.”

Spelers die veel voor AZ betekend hebben, moesten om een vertrek te forceren veel geld inleveren. “Het was regelrechte chantage,” vertelt een andere oud-speler. “Het stond zwart op wit dat ik recht had op een bepaald percentage van de transfersom, maar ik moest een papier ondertekenen dat ik er vanaf zag. Dan praatte je wel over heel veel geld. Natuurlijk had je kunnen weigeren dat te tekenen, maar dan kwam je niet weg bij AZ.”

Een andere speler beweert dat het beleid van ‘wel-afspreken-niet-nakomen’ één van de redenen was waarom technisch directeur Martin van Geel is weggegaan bij AZ. “Die kon zich niet meer verenigen met de heersende bedrijfscultuur van liegen en bedriegen. Afspraken werden moedwillig vergeten. Niemand durfde het op te nemen tegen de almachtige Dirk Scheringa. Zwijgen werd beloond, het waren allemaal gehersenspoelde jaknikkers geworden. Het was net een sekte.”

Tekst + Bron: Sportweek

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “‘Werkwijze Scheringa was regelrechte chantage’

 1. Ron

  Wel vreemd dat ze dan nu pas met dit verhaal komen. Vorm van rancune?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ajax blogger

   Ik denk een combinatie van angst en rancune. Voor de camera was de man natuurlijk een keurig persoon. Met de zaak Moens hadden de mensen hun ogen al open moeten gaan. Die jongen is kapot gemaakt door de oplichter uit Wognum.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.